46., pátek 13. 2. 2004
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Mařík - Hranáč, Kroupa, Klobouček, Krstev, Droppa, Martínek - Trávníček, Hreus, Kubinčák - L. Havel, Říha, Kotrla (8. Kaděra) - Kašpar, T. Martinec, Žemlička - Balázs, V. Hübl, Gombár. Trenéři: Výborný, Hynek a J. Hübl.
Sparta: Bříza - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Jan Hanzlík, Šrek, Výtisk - Ujčík, Broš, Chabada - Ton, Marek, Bartečko - Havelka, Šimíček (21. - 31. Šindel), Tomajko. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Branky a nahrávky: 55. Broš (Ujčík, Řezníček), 56. Chabada (Bříza), 60. Bartečko (Šimíček). Rozhodčí: Havlík - Český, Šátava. Vyloučení: 11:11, navíc Kotrla (Litvínov) do konce utkání a Bříza, Šimíček, Broš (všichni Sparta) na 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 5090.
HC Sparta Praha

Komentář

I poslední letošní vzájemný duel mezi Spartou a Litvínovem nezůstal nic dlužen pověsti zápasů obou tradičních rivalů. Rozhodčí Havlík během prvních dvaceti minut rozdal deset trestů, z toho jeden trest do konce utkání, domácí Kotrla, a dva osobní tresty, které vyfasovali Šimíček a Bříza. Tresty hru rozkouskovaly, šancí bylo jako šafránu, do ojedinělých příležitostí se dostali domácí v šesté minutě Havlem a ve dvanácté Hreusem, ale obě příležitosti zlikvidoval Bříza. Sparťané Michala Maříka v litvínovské brance příliš nezaměstnali, přestože několikrát v přesilové hře vytvořili přesilovkový zámek. Nepříliš pohledná první třetina skončila bezbrankovým stavem.

Hru v přesilovce si obě mužstva mohla několikrát vyzkoušet i ve druhé třetině. Sparťané nevyužili v úvodu dvě přesilové hry. Do velké šance se naopak dostali ve 26. minutě chemici, ale Bříza proti Martincově střele po ledě spolehlivě zakročil. Ve 27. minutě unikal Tomajko po chybě domácích ve středním pásmu, ovšem atakován domácími obránci nemířil přesně. O minutu později nepropasíroval puk u tyče osamocený Bartečko. V polovině zápasu prováhali dvě přesilové výhody i domácí hráči, nejvážnějším Břízovým zákrokem byl rychlý přesun proti střele Droppy. Pokračoval tak nepříliš pohledný bezgólový hokej. Po vzájemné potyčce Kašpara a Chabady, kteří byli jak jinak vyloučeni, přišel trest pro litvínovského Kaděru. Sparta v této přesilovce domácí uzamkla, nebezpečně pálil Řezníček, ale Mařík zůstal nepřekonán. Přes několik šancí na obou stranách v závěru druhé třetiny se žádný střelec stále nenašel.

S cílem hlavně neudělat chybu vstoupila obě mužstva do závěrečné části hry. Oba brankáři kryli několik střel z větší vzdálenosti, individuální akcí se blýskl Roman Kaděra, který ale ve finální fázi Břízu nepřekonal. Rozhodčí Havlík neustával v rozdělování trestů, trestné lavice byly neustále zatíženy. Sparta získávala optickou převahu, ovšem hra se odbývala především ve středním pásmu. Nakonec se ale snaha hostů do skóre promítla. V 55. minutě Ujčík zachytil puk ve středním pásmu, před brankou zkušeně počkal až bude Broš v ideální pozici a sparťanskému centrovi již nezbývalo nic jiného, než puk dorazit do odkryté branky, 0:1. Za minutu využil přesilovku při vyloučení Gombára bombou k tyči Maříkovy klece Chabada, kterého do šance vyslal brankář Bříza, 0:2. Domácí měli šanci něco s nepříznivým vývojem udělat při vyloučení Broše v 58. minutě, ovšem nakonec se po uplynutí trestu sparťanského hráče trefil do prázdné branky Bartečko a definitivně rozhodl.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hübl, Litvínov: "Věděli jsme, že čtyřikrát porazit Spartu bude velice těžké. Rozhodla jediná chyba, po které se hosté dostali do vedení a my jsme nedokázali odpovědět."

Alois Hadamczik, Sparta: "Jako tradičně se chtěl soupeř na naše mužstvo vytáhnout. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli po pečlivém výkonu. Po třech předchozích prohrách jsme si dali více pozor a velkou bojovností jsme v závěru rozhodli utkání."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek