41., neděle 18. 1. 2004
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Pospíšil - Čech, Evan, P. Hořava, Kasík, Kruliš, Malena, Zeman, Ševc - Bílek, Gardoň, Havel, Horna, M. Hořava, Jankových, Kalla, Klimt, Lažo, Pazourek, Vlček, Zajíc.
Sparta: Schwarz - Hanzlík, Kasík, Procházka, Sloboda, Srdínko, Výtisk, Řezníček - Bartečko, Chabada, Marek, Sedlák, Tomajko, Ton, Ujčík, Vrbata, Šimíček, Šindel, Špilár.
Branky: 14. Hořava (Gardoň, Kasík), 24. Havel (Bílek) - 19 Bartečko (Sloboda, Ton), 45. Chabada (Řezníček), 62. Marek (Šimíček, Bartečko). Rozhodčí: Šindler - Čížek, Padevět. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. Diváci: 3990.
HC Sparta Praha

Komentář

Trenéři obou mužstev se před zápasem museli vypořádat se zdravotními problémy klíčových hráčů. Broše nepustily na led střevní problémy, ve dvou lajnách tak nastupoval Jan Marek. Na druhé straně chyběl Zdeněk Orct, kterému poranila prst na ruce tvrdá střela při rozbruslení z hole Laža. Do zápasu tak naskočil náhradní gólman Pospíšil. Sparťané začali se čtyřmi útoky, stejně jako domácí Kladno.

Vzájemné zápasy Sparty a Kladna jsou pověstné svoji tvrdostí, ani čtvrtý letošní vzájemný duel se nevymykal. Hokejisté domácího Rabatu začali aktivněji, vytvářeli tlak na branku Sparty, Schwarz musel zasahovat proti střelám Jankových a Zemana, kryl také velké šance Horny a Klimta. Sparťané hrozili rychlými výpady, ty nejvážnější zakončili neúspěšně Chabada a Bartečko. Až v desáté minutě oplatili hosté stejnou mincí a zamkli Kladeňáky v jejich obranném pásmu, z čehož vytěžili přesilovou hru po faulu Zemana. Svoji výhodu ale sparťané nevyužili. To Kladeňáci byli efektivnější. Při vyloučení Srdínka se po pěkné kombinaci trefil Hořava, 1:0. Kladenští byli nadále iniciativnější, důrazně se tlačili před branku Schwarze, ale další gól nepřidali. Naopak srovnat skóre mohl v 16. minutě nehlídaný Šindel, ale ani jeho opakovaný pokus se neujal. Až minutu a půl před první sirénou se poprvé dostal puk za záda kladenského náhradníka Pospíšila. Ton vyhrál buly, Sloboda vystřelil od modré a puk se po Bartečkově teči zastavil až v brance. Štěstí stálo po boku brankáře Schwarze ve 20. minutě. Osmnáctiletý Kladeňák Petr Hořava od modré vypálil na sedmnáctiletého sparťana Schwarze, kterému puk mezi betony projel těsně vedle branky.

Hned od první minuty druhé třetiny nebyla nouze o události. Sparta si zahrála další přesilovku, v té zahrozili střelami Ton a Řezníček, na druhé straně pálil v úniku dvou na jednoho mimo branku Klimt. O minutu později se ale již skóre měnilo. Při signalizované výhodě se v závaru před Schwarzem prosadil Bílek a vrátil Kladnu vedení, 2:1. Srovnání málem zařídil ve 27. minutě Jan Marek, ale jeho střela přišla již do posunuté branky, gól neplatil. O vyrovnání se snažil aktivní Bartečko, při hře čtyři na čtyři v polovině zápasu obral kladenského beka o puk a z kruhu vystřelil, pozorný Pospíšil střelu ukryl do lapačky. V té herní situaci se sám před Popsíšila dostával Špilár, ale brankář Kladna výborně zasáhl hokejkou a puk slovenskému forvardovi vypíchl. Sparta byla i nadále aktivní a bojovala o vyrovnání. Pospíšil se ve 35. minutě opět vytáhl, tentokrát proti střele Hanzlíka, kterou viděl na poslední chvíli a reflexivně ji vyrazil. Sparta mohla vyrovnat v přesilové hře po vyloučení Kruliše ve 36. minutě, ovšem stav hráčů na ledě vyrovnal za minutu Libor Procházka a vytáhnout se naopak musel Schwarz, před kterým se objevil nekrytý Zajíc. Příležitost kladenského kapitána byla poslední šancí druhé třetiny.

Poslední část hry otevřelo vyloučení kladenského odchovance v dresu Sparty Petra Tona. Pozorná obrana Sparty oslabení přestála bez úhony. Ve 45. zaúřadovalo staré známé "nedáš-dostaneš". Lažo se parádně prosadil až před Schwarze, ale trefil pouze tyčku. Do sólové akce se po pár sekudnách vydal i Chabada, jehož blafák do forhendu byl stoprocentní - 2:2. Na začátku 48. minuty se ocitl opět v hlavní roli domácí Lažo, ale tentokrát rozhodčí trestal jeho zákrok vysokou holí a domácí si po minutě sparťanského tlaku raději vzali oddechový čas. Přesilovou hru nakonec hosté nevyužili. Strhnout vedení na stranu Sparty mohl Špilár, ale proti jeho střele se štěstím zasáhl výborný Pospíšil. Dobrou příležitost, strhnout vedení potřetí na svoji stranu, měli domácí od 53. minuty, v níž dostal menší trest za hrubost Hanzlík. Jenže domácí s dobrou příležitostí naložili zle a stále tak trval vyrovnaný stav. Aktivita se poté přesunula na hole sparťanů, kteří vyslali na branku Kladna několik nebezpečných střel. Nebezpečným zákrokem na hranici pravidel již tak tvrdě vedený duel ještě přiostřil v 58. minutě Libor Procházka. Po jeho zákroku se domácí Kalla jen těžce zvedal z ledu. I přes herní převahu Sparty v závěru zápas dospěl do prodloužení, které si letos zahrála Sparta na stadionu soupeře vůbec poprvé.

Druhé prodloužení za sebou začali sparťané v přesilové výhodě, na trestné lavici pykal Havel. Čtyři sekundy před návratem vyloučeného kladenského útočníka se sparťané radovali, zblízka dokázal Pospíšila překonat Marek a Sparta si tak na cestu do Prahy přibalila i druhý bod.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller, Kladno: "Dvě třetiny jsme měli osud zápasu ve svých rukou. Moji svěřenci hráli velice dobře, ale bohužel zradila nás tradičně velice špatná koncovka. Sparta nás v závěru přehrávala, ale nakonec jsme dosáhli alespoň na remízu. Mrzí mě zbytečný faul Havla, po kterém jsme v prodloužení inkasovali. Pokud se týká Orcta, má nařízen týdenní klid, jeho náhradník Pospíšil však odchytal velmi dobrý zápas."

Alois Hadamczik, Sparta: "Viděli jsme zápas s velkým nasazením. Broše trápily před utkáním teploty, takže se nám rozpadla kompaktnost první útočné řady a ze začátku jsme se dostávali jen velice obtížně do zápasu. Šance byly vyrovnané na obou stranách. V prvních dvou třetinách nás podržel gólman Schwarz. Nakonec jsem rád, že jsme dali v prodloužení branku a odvezli si dva body."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek