33., pátek 12. 12. 2003
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Hanzlík, Kasík, Sloboda, Srdínko, Výtisk, Řezníček - Broš, Chabada, Hromas, Jantovský, Kratěna, Marek, Paroulek, Sedlák, Tomajko, Ujčík, Vondráček, Šindel, Špilár.
Litvínov: Mařík - Droppa, Klobouček, Kroupa, Martínek, Nosek, Skuhrovec - Balász, Gombár, Havel, Hreus, Hübl, Kaděra, T. Martinec, Prorok, Rolínek, Říha, Žemlička.
Branky: 25. Ujčík (Kasík, Broš) - 7. Trávníček, 30. Klobouček (Prorok, Skuhrovec), 37. Balász. Rozhodčí: Husička - Čížek, Padevět. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4013.
HC Sparta Praha

Komentář

Třetí letošní pokus o výhru nad Litvínovem sparťané nerozehráli špatně. Vytvářeli tlak na obranu Litvínova, po střele Sedláka ve druhé minutě dokonce zazvonila tyč, ale výsledkem byl nakonec pouze rozchytaný brankář Litvínova Michal Mařík. Podpořit útočnou aktivitu mohlo vyloučení Kloboučka, ale opak byl pravdou. Po chybě Řezníčka přebruslil celé hřiště Trávníček a bekhendovou střelou poslal chemiky ve vlastním oslabení do vedení. Gól byl živou vodou pro litvínovské hokejisty, na konci osmé minuty se objevil sám před Břízou Kroupa, Bříza pak fantasticky vyrazil hokejkou střelu do prázdné branky. Skrze pevnou obranu důrazných chemiků se sparťané prokousávali těžce, když už se dostali domácí ke střele, stál v cestě dobře chytající Mařík. Minutu před koncem první části předvedli parádní spolupráci Rolínek s Hreusem, ale ani jejich bleskový "ťukec" skóre nezměnil. Závěr Sparta dohrávala v přesilové výhodě, ale ani přesilovková útočná trojice Marek-Broš-Chabada skórem nepohnula.

Do gólového účtu mohl po dvou minutách druhé třetiny přispět Prorok, ale před prázdnou brankou mu puk hokejku přeskočil. To na druhé straně již zahřmělo. Útočné trápení Sparty ukončil navrátivší se ostrostřelec Viktor Ujčík, který využil přesné přihrávky Kasíka a podél ležícího Maříka vyrovnal. V polovině zápasu vše již bylo zase jinak. V přesilovce na modré napřáhl Klobouček a jeho střela se objevila až v síti, hosté opět vedli. A byli také důraznější, svým rychlým přístupem k protihráči nedovolovali sparťanům se prosadit do šancí, ani v přesilových hrách Sparty se Mařík příliš ohánět nemusel. Další šok pro čtyři tisícovky diváků přišel ve 37. minutě, Balázs lehkou střelou z nulového úhlu propasíroval puk do branky a zajistil chemikům dvougólové vedení. Za stavu 1:3 odcházela také obě mužstva po druhé třetině do kabin.

Žádný zvrat se ve třetí třetině nekonal. Sparťané se marně pokoušeli dobýt branku Litvínova, který zahuštěným středním pásmem nedával příliš prostoru pro kombinaci. Výborně chytající Mařík musel řešit pouze několik ošemetných situací, nejvíce podržel chemiky v závěru, kdy vyrazil střelu Sedláka a fantasticky do lapačky chytil i následnou dorážku sparťanského forvarda. Pár desítek sekund před koncem Marek od mantinelu vyzval ke druhé brance Ujčíka, ale jeho bombu skvělý Mařík také lapil. To již sparťané bojovali v šesti, ale proti důsledně bránícím chemikům se prosadit nedokázali. Naopak hosté mohli několikrát přidat definitivní tečku. Sparta tak podruhé za sebou doma prohrála.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Litvínov: „Jsem spokojený. Poslední tři utkání jsme se zvedali. Přišli Kaděra a Hreus, ofenzíva se zlepšila a mužstvo si začalo víc věřit. V koutku duše jsem doufal, že bychom proti Spartě mohli vyhrát potřetí, ale lhal bych, kdybych říkal, že jsem věřil výhře 3:1. Zápas jsme rozehráli dobře, dostali jsme se do vedení. Mužstvo mělo dobrý pohyb, Sparta se do šancí dostala jen v přesilových hrách. Ani při power play jsme nedopustili, aby soupeř utkání zdramatizoval.“

Alois Hadamczik, Sparta: „Hráli jsme dobře prvních pět minut, měli jsme tlak, šance a nastřelili jsme tyčku. Od první přesilovky se naše hra vytratila a neprosazovali jsme se v osobních soubojích ani v koncovce. Z těchto důvodů jsme si nezasloužili ani vyhrát. Přijímali jsme osobní souboje, oproti zápasu v Pardubicích to byl nesoustředěný výkon. Dnes mi někteří kluci připadali jako na závěrečném večírku před pauzou.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila