12., sobota 11. 10. 2003
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Barta - Nedoma, Vobořil, Jiří Hanzlík, Výborný, Dobrovolný, Jindřich - Andrašovský, J. Straka, D. Pospíšil - Vostřák, Krátoška, Sedlák - M. Dvořák, Švík, Matějovský - Důras, Bílek, Adamský. Trenéři: Čada a Přerost.
Sparta: Bříza - L. Procházka, Srdínko, Výtisk, Řezníček, R. Míka, Jan Hanzlík (4. J. Kasík) - Ton, Marek, Tomajko - Vondráček, Broš, Špilár - D. Vrbata, Šimíček, Šindel. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Branky a nahrávky: 26. Matějovský, 48. Adamský (Matějovský, M. Dvořák), 52. J. Straka (D. Pospíšil, Andrašovský), 54. J. Straka - 4. Vondráček (Broš), 22. L. Procházka (Ton, Marek). Rozhodčí: Venglář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:8. Bez využití. Diváci: 4745.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta i v Plzni do utkání vkročila efektivně, hned z druhé střely a první vážnější akce dokázal skórovat Vondráček, který využil Brošovu přihrávku zpoza branky a přehodil Bartu. Plzeň byla aktivní a v jedné z příležitostí fauloval Procházka a nabídl domácím výhodu přesilové hry. Sparta vyrukovala s důraznou hrou u mantinelu a Plzeň se k vážnějšímu ohrožení nedostala. Kiks na útočné modré vyrobil Jindřich a na Bartu uháněl Ton, ale plzeňskou svatyni přestřelil. Při hře v pěti upláchl domácímu Hanzlíkovi Špilár a opět byl sám před Bartou, který dobrým postavením šanci slovenského forvarda zmařil. V polovině desáté minuty Šimíček kouzelně uvolnil tečí Šindela, ale Barta opět udržel pouze jednobrankové vedení. Do stejné šance se mohl dostat také Krátoška, ale nezpracoval na útočné modré skákavou přihrávku Nedomy. Ostrou ránu musel Bříza řešit až v polovině 12. minuty, kdy v jízdě za modrou napřáhl Matějovský, puk přistál v náručí Břízy. Plzeň se držela v útočném pásmu a dotírala na Břízu, ale jediným výsledkem byl konflikt mezi Dvořákem a Šimíčkem, oba kohouti putovali za katr s trestem 2+2 minuty. Zmatky v obraně vyrobili sparťané na konci 13. minuty, Tomajko fauloval a Plzni se nabízela další šance. Bříza v chumlu našel jedovku Jindřicha, v následné „trmě“ před brankou se do sebe pustili Krátoška s Řezníčkem, a také se odebrali k časoměřičům. Bříza musel řešit několik ošemetných situací, hrálo se převážně v obranném pásmu Sparty, ale domácím vázla finální přihrávka. První přesilovku si Sparta mohla zahrát v 18. minutě, ale po 12 sekundách Broš tvrdě atakoval u hrazení Adamského a počet hráčů se srovnal. Bříza lapačkou skvěle vykryl bombu ostrostřelce Vostřáka, Plzeňáci dále hrozili a Bříza se měl co ohánět.

Bleskový byl nástup i do druhé třetiny. Elitní útok Sparty zamkl domácí v jejich obranném pásmu, Libor Procházka si najel na pravé křídlo a trefil parádně pod víko, Sparta šla do dvougólového vedení. Plzeň rychlý gól nesložil, když to nešlo plynulým přechodem, tlačila se před Břízu důrazem, ze kterého však vyplynuly pouze náznaky šancí. První kolotoč roztočili ve svém útočném pásmu domácí ve 26. minutě. Výtečně hrající Matějovský nejprve neproměnil, po něm ani Adamský, ale podruhé se v brankovišti Matějovský nemýlil a snížil. Po obráncích Sparty ani vidu ani slechu. Plzeň se ještě více zvedla a dobrým forčekinkem mařila rozehrávku Sparty. Vyrovnání málem přišlo po střele Sedláka, bezprostředně po vhazování, puk však Bříza vyrazil ramenem. Z obranné ulity se hosté mohli vymanit po zákroku Dobrovolného na Řezníčka, ale nebezpečně vypadaly pouze dvě střely Libora Procházky. Po návratu plzeňského beka odkráčel k časoměřičům Srdínko a výhodu dostali domácí. Přesilovku zahájil bombou Vostřák, Bříza se zaskvěl při ráně Pospíšila z prostoru mezi kruhy. V závěru druhé části hry Sparta prováhala další přesilovku, stav se neměnil.

Ve znamení velkého náporu Plzně byla třetí třetina. Touhu vyrovnat začaly předvádět všechny lajny Plzně, ale útočné manévry končily pouze náznaky šancí. Barta se zapotil při střele Šindela, který svůj pokus chytře ukryl za clonícího obránce. Pak se režie zápasu ujali domácí. Pospíšil zpoza branky vybruslil a v otočce vypálil na Břízu jedovku, kterou zopakoval i Jindřich, ale ani následná dorážky Krátošky neznamenala vyrovnání. Útočný výpad poté předvedl Vrbata, ale jeho bomba skončila v náručí Barty. Plzeň dřela do úmoru a snaha se jí vyplatila. Na útočné modré zastavil vyhozený puk Adamský, nabruslil si před Břízu a do odkryté klece srovnal. Vzápětí puk do prázdné branky nedokázal dopravit Krátoška a sparťanská střídačka reagovala oddechovým časem. Plzeň však byla stále na koni. Osud zápasu dal do svých rukou do té chvíle spíše mlčící střelec Josef Straka. V 52. minutě si vyjel zpoza branky a z úhlu dokázal strhnout vedení na stranu Plzně, a po chvíli jej i pojistil. Na obranné modré Sparty zaváhal Řezníček a Straka pádil sám na Břízu. Svým blafákem se nemýlil, přestože platnost gólu musel potvrdit videorozhodčí. Plzeň začala logicky cenné body tvrdě bránit, ale útočit se rozhodně nerozpakovala. Velmi aktivní Matějovský neustále dorážel na branku Břízy. 112 sekund před koncem se odhodlali sparťané odvolat brankáře a zkusit hru v šesti. Naděje na body zhasla vzápětí. Na útočné modré zachyboval Libor Procházka a svoji nešťastnou chvilku zakončil faulem. Přesilovku domácí sehráli podle hesla "účel světí prostředky". Sparta tak utrpěla v západočeské metropoli třetí porážku v sezóně.

Ohlasy trenérů

Rostislav Čada, Plzeň: "Začali jsme velmi nervózně a hlavně pasivně. Tím jsme soupeři umožnili vytvořit si šance, kterých naštěstí proměnil minimum. Výrazně nám pomohlo zredukování čtyř útoků na tři. Hra dostala lepší rytmus, začali jsme přehrávat soupeře v osobních soubojích, více jsme bruslili, tvořili šance a zaslouženě vyhráli."

Kamil Konečný, Sparta: "Z našeho pohledu to bylo neúspěšné utkání výsledkově i herně od stavu 2:1, kdy nás domácí přehrávali. Jejich nasazení, důraz, pohyb i herní projev byl poté lepší. My jsme si však zápas ztratili v první třetině, kdy jsme byli výrazně lepší a vedle gólu mohli jsme dát další čtyři góly. Na naší hře se projevil i páteční zápas, který jsme dohrávali na čtyři beky, z toho dva mladé nezkušené, a dnes obráncům docházely síly."