7., neděle 28. 9. 2003
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - L. Procházka, Srdínko, Richter, Řezníček, Výtisk, Jan Hanzlík - Marek, Šimíček, Tomajko - Kratěna, Broš, Špilár (37.-40. J. Šindel) - Paroulek, Vondráček, Jakeš (21. D. Vrbata). Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Litvínov: Pinc - P. Martínek, Hranáč, Poživil, Kroupa, Bombic, Ťupa, Klobouček, Rebolj - Balázs, Rolínek, Žemlička - L. Havel, V. Hübl, Prorok - Trávníček, T. Martinec, Gombár - Kašpar, Říha, Kubinčák. Trenéři: Výborný, Hynek a J. Hübl.
Branky a nahrávky: 59. Kratěna (Vondráček) - 15. Prorok (Hübl), 51. Kroupa (Gombár, T. Martinec), 60. P. Martínek (Trávníček, Kubinčák). Rozhodčí: T. Svoboda - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 3406.
HC Sparta Praha

Komentář

Odvar extraligového hokeje nabídl zápas Sparty a Litvínova. Dění na ledě by se dalo shrnout do několika vět. Téměř dvě a půl minuty se čekalo na první střelu, tu vyslal Vondráček. Kontroval Říha a po něm Žemlička. Litvínov příliš pasivní Spartu chvílemi přehrával a dokázal ze své chvilkové převahy i těžit. V přesilovce mohli skórovat Tomáš Martinec a Gombár, ale Bříza držel čisté konto. Zato Spartě vázla rozehrávka, plynulé přechody do útočného pásma byly spíše vzácností. Litvínovští pozorně bránili a jejich snaha se jim vyplatila v polovině patnácté minuty. Na jediného obránce najížděli dva útočníci Chemopetrolu a Prorok prostřelil Břízu mezi betony. Zaskočení sparťané se až do konce úvodní třetiny do žádné šance nedostali a nepříliš pohledná první třetina skončila vítězstvím hostů.

Kdo očekával ve zbytku utkání nápor Sparty, byl hluboce zklamán. Obraz hry se po přestávce prakticky nezměnil. Ostrou střelu poslal na Pince Marek, ale v zápase výborný litvínovský gólman byl připraven. Naopak zvýšit mohl Žemlička, ale svoji dorážku namířil příliš vysoko. Do jízdy dostal puk ve 27. minutě Trávníček, ale pálil doprostřed branky, kde stál připravený Bříza. Ani zpřeházení sestavy tak nevedlo k oživení výkonu Sparty. V prvním útoku dostal šanci Vrbata, Šimíček se přesunul do centra třetího útoku. Do tlaku se sparťané dostali až při přesilovkách. Ale nejnadějnější šancí byla teč Šimíčka, která skončila vedle klece Pince. Litvínovští vše přežili a v pěti pokračovali v dobrém fočekování a pozorném bránění. Chybující sparťané jim naopak nabízeli šance. A když se při přesilovce na konci druhé třetiny sparťané zmohli pouze na jedno nahození, začal se ozývat z hlediště pískot.

Třetí třetina dlouho nepřinášela nic vzrušujícího. Až na konci 46. minuty se tváří v tvář Pincovi ocitl v poslední části hry velmi aktivní Broš. Když nedokázal v 50. minutě tečovat puk do branky Vondráček, hosté Spartu potrestali. Na modré čáře napřáhl Kroupa a skrytá střela si našla cestu až do sítě.V zápětí si před Pince vybruslil Špilár, ale jeho střelu ležící Pinc chytil. V jasné šanci se již v závěrečném náporu objevil Marek. Stačilo puk pouze zamést do prázdné branky, ale vystrčená Pincova hůl byla proti! Alespoň čestný úspěch zaznamenali sparťané vteřinu po začátku posledních dvou minut. Kratěna si počkal u pravé tyčky litvínovské brány a poslal do sítě. Závěr dostal dramatickou zápletku, ovšem pouze na minutu. Při hře Sparty bez brankáře se proti jednomu obránci rozjela hned trojice chemiků a zápas rozhodla. Fanoušci začali předčasně opouštět T-Mobile Arenu.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Litvínov: „Mám pro naše hráče jen slova chvály a uznání. V rozhodujících momentech utkání nás podržel vynikající Pinc. Jsme rádi, že jsme napravili tu páteční porážku.

Alois Hadamczik, Sparta: Hráli jsme špatně v první třetině, měli jsme slabý důraz a žádné šance. Po promluvě kabině jsme další dvě třetiny jsme hráli kromě proměňování šanci dobře, měli jsme tlak. Zápas jsme si prohráli špatnou koncovkou a přesilovými hrami.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek