Milan Jurčina84

Milan Jurčina #84
Post
obránce
Narozen
7. 6. 1983
Hůl
pravá
Výška
193 cm
Váha
115 kg
Místo narození
Liptovský Mikuláš
Ve Spartě od
10/2019
NHL Draft
2001, Boston Bruins (241. celkově)

Posledních 5 zápasů

Datum Domácí Hosté Výsledek G A B +/− TMin
nenalezeny žádné aktuální statistiky

Statistiky


Rodák z Liptovského Mikuláše vyrůstal ve svém rodišti, odkud na přelomu tisíciletí zamířil do zámoří. Mládežnický reprezentant svou výškou i sílou zaujal a v roce 2001 byl draftován Bostonem jako 241. hráč v pořadí. Po třech sezonách v QMJHL v barvách kanadského Halifaxu, kde v poslední sezoně nasbíral 102 trestných minut, zamířil na farmu Bruins. V sezoně 2005/2006 už odehrál prvních 51 zápasů v NHL, kde si vybojoval stabilní místo.

Během celkových sedmi sezon v NHL odehrál v dresech Bostonu, Washingtonu, Columbusu a Islanders celkem 430 zápasů základní části, k nimž přidal 21 zápasů v play off. Kromě 24 gólů a 59 nasbíral i solidní porci 278 trestných minut. V roce 2012 ovšem jeho zámořská mise skončila a Milan Jurčina se vrátil do Evropy, kde se dohodl na angažmá v Chomutově.

Už po 22 extraligových zápasech však zamířil do Raumy, ale během dalších tří sezon vystřídal barvy TPS Turku, Fribourgu, Rigy a Záhřebu, odkud odešel do Eisbären. Ve stejné sezoně ukončil reprezentační kariéru, během které reprezentoval na třech olympiádách a pěti světových šampionátech. V následujících třech sezonách už se věnoval ryze klubovým povinnostem v barvách Norimberku, kde se v létě 2019 nedohodl na nové smlouvě a po startu sezony podepsal zkušební kontrakt se Spartou. Do sparťanské rodiny zapadl perfektně a hned po svém příchodu se zařadil mezi hlavní pilíře v obraně. V minulém ročníku odehrál za Spartu 29 zápasů a po právu si vysloužil prodloužení svého kontraktu o další rok.

V sezoně 2020/2021 naskočil v součtu s play off do 32 utkání, v nichž posbíral celkem osm bodů za tři branky a pět asistencí. Fanoušci si jistě pamatují jeho významný počin v 36. hracím kole na ledě Třince, kdy skóroval svou dělovkou přes celé kluziště. Po skončení sezony Jurčinovi vypršel kontrakt, avšak fanoušci o svého oblíbence nepřišli. Rázný obránce prodloužil smlouvu s naším klubem o další rok a znovu naháněl strach svým protihráčům tvrdou hrou do těla. Zkušený obr v sezoně 2021/2022 zaznamenal sice pouze dvě asistence, svou úlohu zkušeného mentora směrem k mladým hráčům stále plnil dokonale.

Slovenský obránce si tak vysloužil prodloužení smlouvy o jeden rok, ale v následující sezoně vinou zranění odehrál jen dvanáct zápasů. Na začátku prosince před utkáním proti Hradci Králové oficiálně ukončil svou kariéru, během které odehrál 1 118 zápasů v NHL, Evropě, Spartě a reprezentaci.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila