20. 11. 2019 HC Sparta

Výroční utkání: speciální dres a účast mistrů

Byl to rok, kdy hokej a sport obecně šly trochu stranou. Přesto i hokejisté Sparty měli vliv na vývoj událostí během sametové revoluce. O tři měsíce později slavili již ve svobodném Československu zisk titulu, na který sparťanští fanoušci čekali dlouhých 36 let. Třicetileté výročí tohoto úspěchu oslavíme ve výročním utkání, které odehrajeme 8. prosince v zápasu proti Olomouci.

Fanoušci se před utkáním, které startuje v 16.00 hodin, mohou těšit na autogramiádu týmu ze sezony 1989/1990 před Síní slávy v Galerii Harfa. Od 14.00 do 15.00 hodin se zde mohou potkat s tehdejšími hrdiny, kteří ukončili dlouhé čekání na titul. Samotnému utkání, které sehrají naši hokejisté ve speciálních replikách dresů z tohoto roku, bude předcházet slavnostní ceremoniál za účasti většiny týmu vedeného trenérem Josefem Horešovským.

„Atmosférou revoluce jsme žili každý den, neustále jsme o politických změnách debatovali v kabině,“ vzpomíná člen tehdejšího týmu Jiří Kročák. I jemu v paměti utkvěl moment, kdy se 21. listopadu 1989 kapitán Jan Reindl před zaplněnou sportovní halou jako vůbec první zástupce světa sportu postavil za požadavky studentů a Občanského fóra. V holešovické hale zazněl aplaus. „Doteď si nejsem jistej, jestli nebyl větší, než když jsme pak na konci sezony vyhráli titul,“ vzpomínal v příběhu pro projekt Bez frází Reindl.


Sparta tehdy porazila Trenčín 7:5 a později jej vyzvala také v prvním svobodném finále. „Po nás začaly podporovat revoluci i další hokejové kluby,“ připomíná Kročák.

Mistrovský tým ze sezony 1989/1990

Petr BŘÍZA, Ivo ČAPEK – Leo GUDAS, Jiří KROČÁK, Robert KOSTKA, Jaromír LÁTAL, Martin MAŠKARINEC, Jan REINDL, Pavel TÁBORSKÝ, Jiří VYKOUKAL – Milan ČERNÝ, Jiří DOLEŽAL, Pavel GEFFERT, Pavel GROSS, Jiří HLINKA, Martin HOSTÁK, Jaroslav KVERKA, Milan KASTNER, Evžen MUSIL, Luboš PÁZLER, Vladimír PETROVKA, Martin ROUSEK, Ladislav SVOBODA, Jan TLAČIL, Richard ŽEMLIČKA – trenéři Josef HOREŠOVSKÝ a Stanislav BERGER

Nebyl to špatný tým, ale úspěch jde hlavně za trenéry. Pan Horešovský byl ikona Sparty, celého hokeje, dokázal nás skvěle namotivovat na zápasy,“ vrací se zpět obránce Kročák, který má v živé paměti atmosféru, jež v kabině panovala.

Čekání na titul totiž trvalo už příliš dlouhou dobu, sparťané se naposledy radovali v dobách, kdy za tým válel legendární Vladimír Zábrodský. „Měli jsme v hlavě, že titulu nedosáhli ani takoví velikáni, jakými byli před námi Pavel Richter s Jiřím Hrdinou. Byl to pro nás neuvěřitelný motor,“ vzpomíná Kročák na tehdejší atmosféru. „Lidé se tehdy srotili u tramvajové zastávky u Výstaviště a desetitisícový dav chodil slavit do centra Prahy. Lidé se těšili na hokej, doprava stála,“ říká s třicetiletým odstupem.

Po finálovém utkání, které sparťané opanovali 7:1, se tisíce fanoušků probojovaly až na ledovou plochu sportovní haly. „Lidé nás s pohárem nechtěli pustit ani do šatny, tolik se jich nahrnulo všude kolem nás na led,“ vzpomíná pro web Bez frází kapitán Reindl.

„Když jsme se konečně procpali do kabiny, položil jsem pohár na stůl a šel se někam zavřít. A tam jsem bulel jak malej kluk. Dodnes bulím pokaždé, když o tom mluvím. I teď. Neexistuje nic na světě, co by se vyrovnalo pocitu, jaký jsem tehdy zažíval. Po šestatřiceti letech vyhrála Sparta titul. Když se to předtím povedlo naposledy, ještě jsem ani nebyl na světě. A najednou jsem stál v narvané sportovní hale jako kapitán svého milovaného klubu a držel nad hlavou pohár. Po tom všem, co se během uplynulých měsíců událo s naší zemí i s mým hokejovým osudem,“ vzpomíná Reindl.

Přijďte si připomenout tento výrazný moment sparťanské historie znovu i vy! Zápas 8. prosince v domácí O2 areně bude rozhodně stát za to!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek