6. 1. 2017 Petra Pilbauerová

Vrána: Klíčem k úspěchu byla zodpovědnost

Od prosince roku 2015 sice uplynulo už hodně vody, soupeři z města automobilů to však zatím nestačilo na to, aby na svého pražského protivníka vymyslel dostatečně záludnou léčku. Ve třech ze šesti pokusů se Boleslavi nepodařilo vstřelit ani ten pomyslný čestný gól bez ohledu na to, jestli zrovna hraje před domácím publikem či nikoli. I v prozatím posledním střetu se Středočechům nedařilo. Na jejich nepříznivém osudu se jedním gólem podepsal i PETR VRÁNA, který si svojí devátou brankou v přesilové hře upevnil post lídra v tabulce této kategorie.

Dohromady v šestém vítězném utkání proti Boleslavi v řadě se vám podařilo zlomit domácí smůlu, která Spartu provázela od výročního utkání proti Vítkovicím. Co jste změnili, že došlo ke zlepšení vaší domácí bilance?
To je spíš otázka na trenéra než na mě, ale myslím si, že jsme byli víc zodpovědní. Zápasy během svátků i po nich byly z naší strany hodně lehkovážné. Ne že bychom nehráli naplno, ale nepředváděli jsme během nich to, co doopravdy umíme. Možná jsme to i trochu podcenili. Proti Kometě, ale i proti Boleslavi, jsme se snažili hrát hlavně dozadu a podpořil nás také gólman, který v obou případech chytal výborně. A to i přes to, že jsme tentokrát nadělali na začátku pár chyb.

Boleslav předvedla velmi dobrý výkon především v útoku, vytvořila si tři až čtyři gólové šance. Jak jste se na to snažili zareagovat, když jste viděli, že v defenzivě pouštíte soupeře do takových příležitostí?
Po první třetině jsme si to ukázali na videu. Něco jsme si o tom řekli, i když to už jsme udělali před samotným začátkem. Očekávali jsme, že soupeř půjde do rychlých brejků a bude se těchto možností snažit využít. I tak jsme to nezvládli, ale během druhé přestávky o tom padla řeč znovu a my věděli, že si to zkrátka musíme lépe pohlídat. Hrát zodpovědněji, pokrýt si jejich protiútoky. Myslím si, že se nám to povedlo, protože v poslední třetině byla Boleslav v podstatě bez šance. Po polovině zápasu jsme přidali další dva góly a v jeho závěru se nám tak hrálo mnohem líp, než kdyby byl stav skóre například 1:0.

Vy sám jste si díky svému gólu přidal devátý bod z přesilové hry v této sezoně. V tomto ohledu jste nejlepší v celé soutěži, z čeho vaše úspěšnost během soupeřova oslabení vyplývá?
Pár měsíců zpátky jsme provedli několik změn, které se později i osvědčily. Na přesilové hry chodíme čtyři útočníci a právě to začalo fungovat. Všem z nás to nějakým způsobem sedlo. Spolupráce s Petrem Kumstátem je také efektivní. Zejména když mi kotouče nahazuje od modré. Doufám, že to takhle chvíli vydrží.

Ofenziva si proti soupeři ze středních Čech vedla dobře. Zato zadní řady mu v začátku zápasu dovolili celý tým trochu pozlobit...
Všechno spolu vzájemně souvisí. Hra od beků, nahrávky... Ale nemyslím si, že to byla pouze chyba na straně obránců. Jak jsem řekl, v poslední době jsme možná podcenili některé zápasy. Nepomáhali jsme tolik defenzivě, nehráli na brejky, dostatečně se nevraceli a to pak ovlivní celé založení útoku.

Statistika počtu střel za poslední třetinu zněla velmi jednoznačně 17:1. Bylo to pro vás opravdu tak lehké?
Já statistiky neznám a ani je nesleduji, ale neřekl bych, že to bylo celou dobu snadné. Soupeř hrál nebezpečně, jenže my vstoupili do poslední třetiny za stavu 3:0, což hrálo jen v náš prospěch. Pro Boleslav to bylo po psychické stránce určitě značně složitější. Odehráli jsme to slušně, zodpovědně a vyloučení bylo na naší straně pouze pár, takže jsme se nedostávali ani moc pod tlak. Dnes jsme navíc velmi dobře blokovali střely, takže pokud tam něco bylo, tak se to ani nedostalo na bránu.

S přihlédnutím k šesti vyhraným utkáním v řadě můžeme v klidu říct, že se vám v poslední době proti Boleslaví jen daří..
V minulé sezoně jsem za Spartu nehrál, takže těžko soudit. Letos jsme proti Boleslavi vyhráli třikrát. Možná to na nich jen sedí, když za nimi přijedeme, anebo se jim v O2 areně zkrátka nehraje dobře. My jsme rádi hlavně za body a je jedno, jestli jsou od Boleslavi nebo od jiného soupeře.

Blíží se další utkání Ligy mistrů, které odehrajete proti švédskému Växjö. Souhlasíte, že pro vás bude tento soupeř těžkým oříškem?
Nemůžeme si vybírat. Rozlosování je takové, jaké je. Teď nás čekají zápasy v podstatě každý druhý den, do toho ta cesta do Švédska. Pak se vrátíme domů a hrajeme znova. Další týden je na programu domácí odveta. No, nebude to nic jednoduchého, ale pomalu všichni jsme to už v nějaké části své kariéry zažili a musíme se na to podle toho i připravit.

S čím proti Växjö vyrazíte? Bude potřeba nějaká zvláštní příprava?
Je to jeden ze špičkových týmů v Evropě. Ve švédské lize vždy jeden z favoritů na titul. Sice jsme nyní vyhráli 4:0, herní obraz tomu ale úplně neodpovídal. V případě Växjö budeme muset na zodpovědnosti ještě přidat, víc bránit, nepouštět se do nějakých brejků a využít přesilovku.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek