26. 12. 2019 Daniel Ryl

Vitouch: Vážím si šance i podpory spoluhráčů

Na konci listopadu naskočil do sestavy Sparty také osmnáctiletý útočník DAVID VITOUCH, který na ledě Komety odehrál už deváté utkání v řadě. Nadějný forvard porážce nezabránil, přesto s nasbíral po boku Vladimíra Růžičky proti kvalitnímu týmu Brna další cenné zkušenosti. "Když my mladší uděláme chyby, starší kluci nás povzbuzují a poradí nám," pochvaluje si mládežnický reprezentant.

Co scházelo k tomu, abyste na ledě Komety bodovali?
Nehráli jsme špatně, ale je škoda čtvrtého inkasovaného gólu. Kdybychom ho dali my, mohli jsme podle mého vyhrát. Rozhodl náš nedůraz, v dalších zápasech musíme být před vlastní brankou důraznější.

I vy mladší hráči jste chodili na led proti nejzkušenějším borcům Komety. Bylo to znát?
Bylo, ti hráči mají opravdu hodně zkušeností. Jsou vyhraní z NHL i z reprezentace a jejich zkušenosti jsou na ledě znát.

V čem je oproti mládežnickému hokeji největší rozdíl?
Já bych řekl, že úplně ve všem. V rychlosti, ve zkušenostech a hlavně v šikovnosti hráčů. V extralize mají hráči dobré čtení hry, větší sílu a jsou kvalitní v soubojích jeden na jednoho.

Co dělá největší problémy tobě?
Najít si správné postavení v obranném pásmu a dobře vyjet proti střele. Na tom musím ještě zapracovat.

9
Mládí vpřed! V sestavě Sparty se zabydlel také útočník David Vitouch, který na ledě Komety odehrál už deváté utkání v řadě.

V posledních zápasech nastupuješ po boku Vladimíra Růžičky, který vás mladší spoluhráče hodně povzbuzuje, je to tak?
Vláďa má hodně zkušeností, snaží se nám pomoct a povzbuzuje nás. Když uděláme na ledě něco špatně, na chybu nás upozorní a poradí nám, jak to udělat lépe. Dělají to i ostatní kluci. Když nějakou chybu uděláme, na střídačce nás povzbudí a poradí nám.

Vím, že trávíš hodně času s Milanem Jurčinou. To je také velká škola, že ano?
Jasně! Milan je dvakrát starší, takže si v kabině děláme legraci, že jsme táta se synem. (směje se) Často mi pomáhá, vysvětluje mi různé herní věci a od takového hráče jsou rady velmi cenné.

Už po utkání v Liberci mluvil Tomáš Pšenička o tom, že vy mladší hráči dostáváte hodně prostoru a vážíte si toho. Cítíš se jako pevná součást týmu?
Je to super. Byla nějaká zranění, takže uvidíme, jak to bude, až se někteří kluci uzdraví, ale jsme rádi, že dostáváme šanci.

Naskočil si do sestavy na konci listopadu a v Brně si odehrál už deváté utkání v řadě. Narůstá ti s přibývajícími zápasy zdravé sebevědomí?
Já to mám tak, že když se mi něco povede, sebevědomí mi naroste, ale když něco pokazím, jde zase rychle dolů. I proto jsem rád, že tu máme zkušené hráče, kteří mě povzbudí.

Velmi rychle se blíží utkání pod širým nebem v Drážďanech. Pomýšlíš na něj?
(usmívá se) To je ještě daleko, bude těžké se v týmu udržet. Kdybych ale dostal šanci, určitě bych si v Drážďanech rád zahrál.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek