20. 5. 2023 Marek Táborský

Sparta si pojistila nadějné mladíky

Ve Spartě bude i nadále působit několik odchovanců, kteří již v minulosti nahlédli do A-týmu. Kontrakt s klubem podepsalo i několik členů zlatého juniorského týmu. Tři hráči a trenér Wallson naopak klub opouští.

"Naším velkým cílem je, abychom dokázali zapracovat do A-týmu hráče jak z akademie Sparty, tak Letňan. Je super, když se v organizaci prosadí hráči, kteří mají k organizaci vztah už od mládí. Věřím, že tito hráči dokáží navázat na zlatý úspěch v juniorské soutěži a najdou si pevné místo mezi dospělými, ať už ve Spartě, nebo v našich partnerských klubech Litoměřicích a Letňanech," uvedl sportovní ředitel Tomáš Divíšek.

Oldřich Cichoň

V uplynulé sezoně opět platil za jednu z klíčových postav sokolovského Baníku. Oldřich Cichoň získává důležité zkušenosti mezi dospělými a v příští sezoně opět doplní brankářský tandem Kovář - Kořenář. "Je důležité, že máme v brankářském týmu také talentovaného gólmana, který může vedle dvou zkušenějších parťáků růst a bez obav je v případě potřeby nahradit," má jasno Hlinka.

Martin Böhm

Dvacetiletý šikovný obránce přišel do Sparty teprve v uplynulé sezoně, udělal ale skvělý dojem. V extralize nastoupil sice pouze v jediném utkání, parádní výkony však předváděl spolu s celým týmem na prosincovém Spenglerově poháru. Za dospělé si v loňské sezoně zahrál také v Litoměřicích. Výraznou měrou se podílel na zisku titulu v kádru sparťanských juniorů, v playoff si držel bilanci více než bodu na zápas. "Má v sobě velký talent. Když ho bude dál úspěšně rozvíjet, může to dotáhnout daleko. Ve svém věku umí dobře číst hru, nebojí se hry do těla a hlavně umí výborně podpořit útok," vyjmenovává jeho přednosti Hlinka.

Andrej Fábry

Ačkoliv je mu pouze osmnáct, jeho jméno není pro sparťanské fanoušky neznámé. Andrej Fábry se totiž za áčko dokázal poprvé prosadit už před dvěma lety v letní přípravě, další trefy přidal v přátelském utkání před uplynulým ročníkem. Ač je menšího vzrůstu, probíjí se úspěšně do starších kategorií. "Jako junior by mohl klidně už v této sezoně naskakovat mezi dospělými. Nebojí se, má fakt šikovné ruce a skvěle bruslí. Snad se mu bude nadále dařit," věří Hlinka.

Dominik Pavlák

Už v devatenácti letech platí za důrazného a obětavého obránce. Rodák ze slovenského Ružomberoku posílil juniorku v této sezoně z pražské Kobry a nabídnutou šanci využil stoprocentně. Titul s juniorkou se nejen pro něj stal pomyslnou vstupenkou do letní přípravy sparťanského áčka. "V playoff se stal jednou ze stěžejních postav naší juniorky. Je to zajímavý bek, který si určitě zaslouží větší šanci," hodnotí Hlinka.

David Senčák

Jednou ze zásadních postav juniorky byl také David Senčák. Urostlý odchovanec Sparty udivoval v základní části DHL extraligy juniorů bilancí bodu na zápas. Devatenáctiletý talent má za sebou první zápasy mezi dospělými v Litoměřicích. "Věkem je ještě junior, ale stihl už několik přípravných zápasů za A-tým. Vypadá velice dobře, snad se bude nadále posouvat dál a dál," věří Jaroslav Hlinka.

Jan Krupička

Produktivní forvard sparťanské juniorky má za sebou už první zahraniční angažmá - úvod sezony strávil ve finském Kärpätu. Pak se ale Jan Krupička vrátil do klubu, kde strávil své mládí. "V playoff juniorské extraligy patřil mezi nejlepší hráče, pravidelně bodoval a významně se podepsal pod zisk titulu. Umí i dobře využít svých 190 centimetrů," připomíná Hlinka.

Odchody

Ve Spartě nebude působit útočníci Olavi Vauhkonen, Gustaf Thorell a Dominik Simon "Olavi přišel především kvůli rozšíření kádru na playoff. Gustaf Thorell měl kontrakt na jednu sezonu a rozhodli jsme se spolupráci dál neprodlužovat. S Dominikem jsme se dohodli na ukončení spolupráce. Všem děkujeme a přejeme jim jen to nejlepší," uvedl sportovní manažer Jaroslav Hlinka. S klubem se zároveň po sezoně rozloučil trenér Hans Wallson, kterému končila smlouva. "Děkujeme mu za jeho přínos v závěru sezony. V mnoha ohledech nás dokázal inspirovat a posunout dál," dodal.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila