5. 5. 2018 Daniel Ryl

Přikryl: Mistrovství světa je pro mě čest

Hokejové mistrovství světa v Dánsku už je v plném proudu a fanoušci Sparty mají koho sledovat! Kromě zastoupení mezi hráči má totiž Sparta svého zástupce také v realizačním týmu, kam před přípravou na 82. světový šampionát přibyl sparťanský trenér brankářů PETR PŘIKRYL. V rozhovoru poodkryl, jak si užívá první reprezentační akci kariéry, jak probíhá příprava českých gólmanů a komentoval také situaci v brankovišti Sparty, kde vystřídal Samiho Aittokallia brankář Matěj Machovský.

Jaké jsou první dojmy z mistrovství světa v Dánsku, které je pro vás reprezentační premiérou?
Pro mě je velká čest, že tady můžu být. Snažím se získat spoustu zkušeností a hlavně mám neuvěřitelnou příležitost pracovat s brankáři, kteří jsou zaprvé charakterově výborní kluci a hlavně výborní gólmani. Musím říct, že byť tři roky spolupracuji s Michalem Neuvirthem, tak je trošku jiné, když se připravujete na takovou krátkodobou akci. Snažím se klukům vytvořit co nejlepší servis, aby byli v co nejlepší formě.

Vy jste se k reprezentaci připojil až na začátku přípravy na mistrovství světa. Jak se tedy vaše „nominace“ do národního týmu zrodila?
Kluci se připravují už přes měsíc, takže já jsem byl před měsícem a něco osloven Pepou Jandačem, jestli bych mu krátkodobě nepomohl, protože mu vypadl trenér gólmanů. Nakonec se z toho zrodilo to, že jsem u týmu celou dobu a jsem teď tady v Dánsku. (usmívá se)

1
Sparťanský trenér brankářů Petr Přikryl je poprvé v kariéře na mistrovství světa.

Stejně jako ve Spartě máte na starost ryze brankáře. Předpokládám ale, že příprava brankářů v klubu a pro krátkodobý turnaj se hodně liší. Je to tak?
Přesně tak. Během sezony v klubu můžete s gólmany pracovat dlouhodobě a některé věci upravovat. Tady je to spíše o tom, abyste z brankáře dostali maximum a on se cítil pohodlně. Samozřejmě jsou tu malé detaily, o kterých se bavíte, ale většinou jsou to situace z přípravných zápasů. Gólmany upozorňujete na chyby, spíše se sehráváte s mužstvem a řešíte jednotlivé herní situace, abyste týmu pomohl k výhře. Tady už kluky předělávat nemůžete, ale spíš ten jejich výkon učesat a udržet je v top formě.

Nemůže se projevit také únava z náročné sezony v tom smyslu, že hráči už na nějaké velké předělávání nemají síly a spíše je potřeba je udržet v provozní teplotě a co nejlepší formě?
Jsou to profesionální sportovci, takže síly mají. Jde pouze o to, že je trošku jiný režim a liší se i měsíc před mistrovstvím světa a teď přímo na turnaji. Určité věci uděláte, ale my máme svůj model. Máme vlastní brankářskou rozcvičku, při které to, co chceme dělat na ledě, děláme trošku jinou formou i na suchu. Patnáct minut před mužstvem chodíme na led, kde si děláme vlastní rozcvičku, vezmeme si střelce a soustředíme se třeba na nějakou lehkou chybu, kterou jsme v zápase udělali. To ale neznamená, že chyba je vždycky inkasovaný gól. Projdeme si společně celý zápas, všechny zákroky a potom se podíváme, co nebylo tak, jak by mělo být. Klukům to pomáhá, protože jsou natolik zkušení, že vidí sami, co je špatně, když se na zákroky podívají.

Najde se prostor na nějaké individuální studium jednotlivých hráčů, nebo to vzhledem k síle všech týmů možná ani nejde?
To je individuální. Jsou brankáři, kteří chtějí vědět alespoň nejlepší střelce. I takový servis jim připravujeme, ale ke každému brankáři se přistupuje jinak. Nemá cenu brankáře zahlcovat informacemi, když to nechce vědět a spíš mu sedí to, že se soustředí na svůj výkon. Na přesilovky, oslabení a třeba situace dva na jednoho se ale samozřejmě připravujeme vždycky. Mnohdy rozebíráme i střelce, kam nejvíce střílí a jak jedou nájezdy. Každý tým má ale top hráče, nebo hraje výborně přesilovky, takže na tohle se vždycky připravujete. Kluci mají spoustu informací a vezmou si ty, které sami chtějí.

V týmu máte také českou jedničku Pavla Francouze, který podepsal roční smlouvu s Coloradem. Může to být výhoda, že už se může v klidu soustředit pouze na mistrovství světa?
Výhoda to určitě je. Všichni kluci přijeli na mistrovství světa a soustředí se jenom na turnaj, ale jsou to jenom lidi a potřebují částečně vědět, co je potom čeká. On se hrozně těší. My jsme se o tom bavili asi před třemi týdny a určitě je pro něj výhoda, že ví, co bude, a může se soustředit jen na turnaj.

Nedostal jste od sportovního manažera za úkol hledat na světovém šampionátu případné zahraniční posily pro Spartu?
(směje se) Vždycky říkám, že se soustředím akorát na gólmany a chci jim vytvořit maximální servis. Brankáře budu sledovat určitě všechny a pokusím se rozšířit svůj rozhled, protože tady je na to ohromná šance, ale soustředím se pouze na brankáře. Hráče skautovat nebudu.

První oficiální posilou Sparty je ale brankář Matěj Machovský. Jak se jeho angažmá zrodilo?
Příchod Matěje Machovského není krátkodobá záležitost. My jsme si už v průběhu minulé sezony vytvářeli skauting možných posil do branky. Matěj byl dlouhodobá volba a já jsem hrozně rád, že se jeho příchod povedl. Rotace brankářů ve Spartě za několik posledních sezon neprospívá gólmanům ani mužstvu. Já jsem rád, že se povedlo s Matějem domluvit na delší dobu a na spolupráci s ním se velmi těším. Pevně věřím, že bude fungovat a konečně se brankářský post ustálí. Nesmíme také zapomenout na Davida Honzíka, který je velmi dobrý brankář a tato dvojka má schopnost táhnout tým tak, aby se neopakovala minulá sezona. I když já sám tvrdím, že to v brankářích nebylo.

Tou poslední byl Sami Aittokallio, který nakonec odmítl prodloužit smlouvu a odešel do Finska. Myslíte si, že svou roli zvládl?
Sami Aittokallio udělal kus práce. Přišel jako zahraniční gólman, který neměl úplně zkušenost být prvním brankářem, a myslím si, že to zvládl. Vždycky to může být samozřejmě lepší, ale on to zvládl velice dobře a mně se s ním dobře spolupracovalo. Byl to naprostý profesionál. I stylově to byl dobrý brankář, na kterém byla vidět finská škola. Já sám jsem mu říkal, že bych byl rád, kdyby tady zůstal, ale dopadlo to takhle. Mnohdy ti kluci takhle zareagují a těžko říct, jestli se třeba nelekl toho, že tady bude Matěj Machovský. My to musíme přijmout a jdeme dál. Máme aktuálně dva dost kvalitní brankáře na to, aby sezonu zvládli velice dobře. Já si myslím, že Matěj Machovský a David Honzík jsou schopni dotáhnout Spartu tam, kde má být.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila