23. 3. 2023 Daniel Ryl

Odveta v Třinci! Budeme hrát o třetí výhru

Jsme znovu o krok napřed, ale těžká čtvrtfinálová série pokračuje! Na ledě Třince odehrajeme v pátek 24. března od 19:00 hodin čtvrté utkání série, po němž můžeme být krok od postupu do semifinále. K němu však vede ještě trnitá cesta, jejíž další průběh můžete sledovat v přímém přenosu O2TV Sport.

Cenná výhra! Faul mě mrzí, přiznává Forman

Ve třetím čtvrtfinále na ledě Třince se výhra nerodila lehce. Už v první třetině jsme šli po pětiminutovém faulu Miroslava Formana do čtyř. "Faul to byl. Nesmí se to stávat. Každopádně v tom nebyl úmysl, ale spíš nešikovnost. Dostal jsem krosček, snažil jsem se mu jít z otočky do hokejky a jít do branky a sám jsem byl překvapený, jak mi hokejka vyletěla nahoru. Trefila ho mezi nohy. Faul to byl, mrzelo mě to," přiznal po utkání sparťanský bojovník.

Většinu zápasu sledoval z kabiny, kde nervózně sledoval výkon svých parťáků. "Nejtěžší moment kariéry. Vím, jak byl zápas důležitý. Dvě a půl třetiny jsem chodil po šatně tam a zpátky. Byl jsem nervózní a klukům moc děkuju, že zápas zvládli," oddechl si bezprostředně po druhém vítězství v sérii.

SESTŘIH 3. ČTVRTFINÁLE V TŘINCI:

Dorost v semifinále, dvě výhry juniorů

V playoff už jsou také naše nejstarší mládežnické kategorie. Dorost po vyřazení Vítkovic začal čtvrtfinále na ledě vítěze základní části z Liberce jednou výhrou a porážkou. V prvním domácím utkání slavil po mizerném začátku a skvělé druhé třetině zvítězil 5:3, načež výhrou 4:3 stvrdil postup do semifinále, které začne venku v pondělí 27. března!

Velmi dobře začalo playoff také pro juniory pod vedením Richarda Žemličky. Z pozice šestého týmu zahájili čtvrtfinále na ledě silných Karlových Varů výhrou 3:1, pod kterou se podepsal zejména týmový výkon a skvělý brankář Hlib Artsatbanov. Opora Sparty se činila i ve druhém duelu a po výhře 3:2 mají dva domácí pokusy na stvrzení postupu.

Čísla z Prahy: skvělé vhazování, škoda faulů

Úvodní dva zápasy v Praze nabídly vyrovnané bitvy se šťastným koncem pro obě mužstva. V prvním i druhém duelu padlo po pěti gólech, střelecky však měli navrch Třinečtí. Oceláři i kvůli stíhací jízdě ve třetí části měli v utkání číslo jedna o sedm střel více. Druhé utkání už bylo v tomto ohledu vyrovnané, jelikož Jakub Kovář i Ondřej Kacetl čelili 36 střeleckým pokusům

Náš tým však potvrdil, že je extraligovou špičkou na vhazování. V obou zápasech měl v celkovém součtu všech tří pásem navrch, prohrál jen jednou ze šesti měření. Ve druhém duelu jsme v obranném pásmu měli úspěšnost pouze 43 %, v útoku jsme ale dominovali s úspěšností 61 %, což byl z obou zápasů nejjednoznačnější náskok!

Na co si ale musíme dát pozor, to jsou fauly. Dvířka od sparťanské trestné lavice se otevřely celkem sedmkrát a Třinec z nich vyprodukoval tři góly, včetně vítězné trefy Daniela Voženílka v prodloužení druhého duelu. Když už ale šli do oslabení hosté, byli jsme úspěšní také my, jelikož jsme potrestali dva ze čtyř třineckých faulů.

Historické okénko: jdeme proti historii, ale...

Když se podíváme do historie, už podvanácté je po prvních dvou domácích zápasech série vyrovnaná. Celkem pětkrát jsme nakonec sérii zvládli, šestkrát ji prohráli. I přes negativní historii je však potěšující, že jsme podobnou nepříjemnost ustáli už třikrát za sebou!

Úplně stejný scénář se odehrál ve čtvrtfinále 2014 proti Vítkovicím, i první dvě série v roce 2016 proti Zlínu a Plzni. Co je však klíčové, musíme v Třinci vyhrát. Ze šesti venkovních duelů číslo tři a čtyři jsme ve zmíněných sériích vybojovali celkem pět výher. Ani jednou jsme však nepostoupili po dvou porážkách a v roce 2004 jsme ztratili semifinále se Slavií, přestože jsme na jejím ledě brali dvě výhry.


FOTO: hokejkv.cz, Jakub Pláteník

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek