9. 9. 2016 Petra Pilbauerová

Netík: Dvanáct trestů je příšerné číslo

Zápas prvního kola Tipsport extraligy byl pro slezského i českého účastníka fyzicky i psychicky náročný. Pět hráčů na obou stranách nebylo typickým obrázkem zápasu a Vítkovice se spolu se Spartou v zahajovacím střetnutí trochu utrhly ze řetězu. Scénář zápasu nakonec přinesl zajímavou podívanou pro více než pět a půl tisíce párů zvědavých očí. Dvěma góly se pod bodový zisk podepsal útočník TOMÁŠ NETÍK, který navíc v samostatných nájezdech trefil brankovou konstrukci.

Tomáš Netík potvrdil svou formu z letní přípravy a Champions Hockey League. Jako jediný ze sparťanů si v zápase proti mančaftu trenéra Jakuba Petra došlápl na gólmana Vítkovic Patrika Bartošáka. I díky zkušenému útočníkovi si pražský tým vybojoval alespoň prodloužení, ale nebylo by branky bez šikovných nahrávačů. Trojlístek Netík – Pech – Kumstát se v úvodním kole projevil v tom nejlepším světle a Sparta se díky němu nevrací do Prahy s prázdnou.

Teď si přesně nevybavím, kolik to bylo trestných minut, ale troufnu si říct, že možná i dvacet. Naše disciplína se do příštího utkání musí zlepšit.
- Tomáš Netík

Druhá z branek navíc padla v oslabení, jenže Sparta se trápila také během svých početních výhod. „Během přesilových her jsme se nemohli dostat do větších šancí. Byli jsme statičtí, potřebujeme se více rozhýbat. Vítkovice nám v začátku hry ujely a daly nám branku během naší početní výhody, což zápas podstatně ovlivnilo v náš neprospěch. Poté jsme se do hry vrátili, když jsme do konce třetiny snížili na 1:2 a později jsme i vyrovnali. Dnes to však na vítězství nebylo,“ uznal před přítomnými novináři.

Oba týmy do toho šly opravdu zhurta, čemuž přihlíželo více než pět a půl tisíce diváků. Vřelo to tedy na ochozech Ostravar arény, ale také dole na ledové ploše. Trestná lavice byla oblíbenou destinací jak Vítkovic, tak sparťanů. „Hráli jsme příliš mnoho oslabení, což se na zápase jednoznačně podepsalo. Teď si přesně nevybavím, kolik to bylo trestných minut, ale troufnu si říct, že možná i dvacet. To je něco příšerného. My si z toho jednoznačně odnášíme to, že naše disciplína se do příštího utkání musí zlepšit,“ řekl Netík na konto jedenácti menších trestů a vyloučení Briana Ihnačáka.

2
Autorem obou sparťanských gólů proti Vítkovicím byl Tomáš Netík.

Avšak nejen v tomto ohledu byl zápas vyrovnaný. Střely sršely na obou stranách, ale ta druhá přesná z hole Tomáše Netíka, která zařídila sparťanům pětiminutové prodloužení, ulevila nejednomu sparťanskému fanouškovi. „Na začátku třetí třetiny se situace zase trochu otočila. Ještě před tím gólem jsem ale měl jednu další šanci, kterou mi připravil Petr Kumstát. Myslím si, že to byl takový remízový zápas. Bohužel pro nás ten druhý bod připadl domácím,“ mrzí Netíka.

Do samostatných nájezd vstoupili Vítkovičtí s patřičným sebevědomím a dvoubodové vítězství nakonec na stranu svého týmu strhl Ondřej Roman, který se spolu s Tomášem Netíkem stal nejlepším hráčem utkání. „Těžko hodnotit, jestli jsme byli vyloženě lepší, nebo nebyli. Bylo to velmi upracované, protože oslabení bylo přespříliš. Tohle utkání bylo hodně o morálce jednotlivých hráčů a celého týmu. Důležité ale je, že máme jeden bod.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek