16. 5. 2023 Daniel Ryl

Mistři světa ze Sparty: lídr i zlatý střelec

Český tým bojuje na světovém šampionátu v Rize a Tampere, kde se čtyři sparťan Michal Kempný, David Němeček, David Tomášek a Vladimír Sobotka mohou zařadit do vybrané společnosti sparťanů, kteří si vybojovali účast na mistrovství světa právě v našem dresu a na turnaji se stali světovými šampiony!

David Výborný – 4 tituly – 1996, 1999, 2000, 2005

Čerstvý člen Klubu legend HCS debutoval v národním týmu na Švédských hokejových hrách v únoru 1993 proti Rusku coby stabilní člen sparťanské sestavy. O tři roky později už nadaný útočník odjížděl do Vídně na svůj první šampionát, kde nakonec čtyřmi body v osmi zápasech pomohl národnímu týmu k prvnímu zlatu v historii samostatného Česka.

Od té doby jezdil pravidelně, proto reprezentoval Spartu i na zlatých šampionátech v letech 1999 a 2000. Na obou turnajích přispěl k triumfu celkem osmi góly a deseti přihrávkami v devatenácti zápasech. Český patriot nechyběl ani při zkompletování zlatého hattricku v Německu, kam však odjížděl po své premiérové sezoně v NHL jako hráč Columbusu.

Když se sparťanský srdcař vrátil během výlukové sezony 2004/2005 do extraligy, nebylo pochyb, že pojede i do Vídně, kde s kapitánským céčkem dovedl mužstvo plné hvězd ke zlatým medailím. Kuriózní je, že svého prvního individuálního úspěchu na šampionátu dosáhl až o rok později, kdy byl jako lídr stříbrného mužstva členem All-Star týmu celého šampionátu v Rize.

V národním dresu odehrál rekordních dvanáct šampionátů v řadě, z toho pětkrát odjížděl na šampionát jako hráč Sparty. Zajímavé je, že na všech turnajích vstřelil alespoň jeden gól! Ve sbírce má stejně jako František Kaberle rekordních pět zlatých, jedno stříbro a dva bronzy. Celkem tak odehrál na mistrovství světa 102 zápasů s bilancí 27 gólů a 36 asistencí.

František Kučera – 2 tituly – 1999 a 2000

Hvězdný obránce patří mezi nejvýraznější postavy Sparty, ale také českého hokeje. Olympijský vítěz z Nagana nemůže v našem výčtu chybět, protože na tři z pěti šampionátů odjížděl jako sparťan.

2
Obránce František Kučera jel na mistrovství světa třikrát jako hráč Sparty a dvakrát byl nejlepší bek turnaje!

Dlouholetý hráč Chicaga, Hartfordu, Vancouveru nebo Philadelphie debutoval na světovém šampionátu už v roce 1994, ale jako kmenový sparťan reprezentoval poprvé až o čtyři roky později. Na něm skóroval ve čtyřech zápasech, jedinou trefou rozhodl čtvrtfinálovou bitvu se Slováky a jako člen bronzového týmu byl zvolen nejlepším obráncem turnaje i součástí All-Star týmu.

Individuální cenu pro nejlepšího beka obhájil také v roce 1999, kdy s dalšími čtyřmi mistrovskými sparťany pomohl nároďáku ke zlatu! Z cenného kovu se radoval také o rok později v Petrohradu, kde si připsal poslední start na mistrovství světa. Ve sbírce má tak čtyři medaile, z toho dvakrát byl nominován z kádru Sparty.

Jan Hlaváč – 2 tituly – 1999 a 2005

Vítězný gól Jana Hlaváče v prodloužení finálového utkání v Lillehammeru proti Finsku se zapsal do historie českého hokeje. „Bubák“ se stal prvním a posledním hráčem, který byl na šampionát nominován ze Sparty a svým gólem rozhodl o mistrovském titulu. Střelec našeho týmu reprezentoval coby sparťan už v roce 1998, na zmíněném turnaji v Norsku a také ve Vídni po výlukové sezoně 2004/2005.

Celkově Jan Hlaváč reprezentoval Česko na šesti turnajích, z toho třikrát ze Sparty, dvakrát z NHL a jednou jako hráč švýcarské Ženevy. Ve sbírce má díky tomu kompletní sbírku medailí, protože kromě dvou titulů získal i stříbro z roku 2006 a bronz ze světového šampionátu v roce 1998.

ZLATÝ GÓL JANA HLAVÁČE VE FINÁLE MS 1999:


Ladislav Benýšek – 2 tituly – 1999 a 2000

Na přelomu tisíciletí prožíval zlaté časy nejen český hokej, ale také celá Sparta. I proto nebylo překvapením, že na turnajích v letech 1999 a 2000 startovalo pokaždé pět sparťanů. Na obou se představili jen tři, a to včetně obránce Ladislava Benýška.

Poctivý obránce a držitel tří sparťanských titulů si připsal debut na světovém šampionátu už v roce 1997 a coby hráč Sparty reprezentoval celkem třikrát! Na zmíněných turnajích v Norsku a Rusku sice nepatřil mezi bodově nejvýraznější zadáky, ale jeho úkoly a přednosti byly jinde – v zodpovědné defenzivní práci.

Mimochodem, Ladislav Benýšek byl magnetem na úspěchy. Nejen, že získal tři tituly se Spartou a je dvojnásobným mistrem světa či šampionem AHL. Po třetím titulu v našem klubu odešel v roce 2007 do Francie, kde získal titul s Rouenem a dokonce kariéry hrál ještě v Dánsku, Itálii a kariéru zakončil ve Velké Británii s jedním italským titulem v kapse.

Jaroslav Hlinka – 1 titul – 2001

Nynější sportovní manažer a trenér Jaroslav Hlinka si svými výkony ve Spartě vybojoval účast na čtyřech šampionátech z celkových osmi turnajů, na kterých startoval. Šikovný útočník byl u dovršení zlatého hattricku v Hannoveru, kde skóroval pouze jednou, zato ve velmi důležitém okamžiku!

V čase 35:32 přidal druhý gól ve čtvrtfinále proti Slovensku, které nakonec český výběr zdolal 2:0 a pokračoval v suverénní jízdě za zlatem. V dalších sezonách jeho role rostla na klubové úrovni i v reprezentaci. V roce 2006 v Rize pomohl národnímu týmu k senzačnímu stříbru šesti body, když skóroval ve čtvrtfinále a v závěru semifinálového klání zlomil Finy gólem na 3:1.

Michal Broš – 1 titul – 2000

Držitel dvou titulů se Spartou reprezentoval na dvou světových šampionátech a na oba odjížděl po povedené sezoně v našem dresu. Bývalý centr debutoval v Petrohradu, kde vstřelil vítězný gól v osmifinálové bitvě proti Slovensku. Pro Michala Broše byl jediným, přesto osmi starty pomohl národnímu týmu ke zlatu.

Jeden z nejlepších sparťanů zlaté éry nechyběl v nominaci ani po mistrovské sezoně 2001/2002, ale tentokrát ve Švédsku neskóroval a s celým týmem musel skousnout zklamání po čtvrtfinálové porážce 1:3 od Ruska.

Michal Sýkora – 1 titul – 2000

Kdo viděl Michala Sýkoru na ledě, nemohl být překvapený, že byl český zadák předurčen kariéře v NHL. Téměř dvoumetrový pořízek byl nejen důrazný, ale také produktivní a patřil k nejlepším obráncům zlaté české generace. V zámoří nakonec strávil sedm sezon se dvěma přestávkami ve Spartě, ve které si po mistrovské sezoně 1999/2000 vybojoval nominaci na turnaj do Ruska.

Mistr světa z roku 1996 patřil mezi české tahouny, když si připsal pět gólů se třemi asistencemi a po zásluze byl stejně jako ve Vídni zařazen do All-Star výběru turnaje. Mimochodem, bratr bývalého pardubického kanonýra získal jediný extraligový titul, a to právě před jednadvaceti lety v našem dresu. Kariéru ukončil v roce 2005, od té doby se stal úspěšným byznysmenem se zlatem.

FOTO: Pavel Mazáč/iSport.cz

Milan Hnilička – 1 titul – 1999

Bývalý úspěšný brankář hrál v NHL, patřil k naganským šampionům a ve sbírce má celkem sedm medailí ze světových šampionátů. Mistr ruské ligy, AHL i WHL si dvě nominace na světový šampionát vybojoval jako jednička ve sparťanské brance.

Milan Hnilička nezabránil v roce 1998 semifinálovému vyřazení se Vsetínem, ale spravil si chuť na mistrovství světa ve Švýcarsku, kde českému týmu vychytal bronz. Jako člen sparťanské sestavy odjížděl také na mistrovství světa o rok později, kde začal jako dvojka, ale ve čtvrtfinálové skupině vystřídal zraněného Romana Čechmánka v utkání proti Rusku a v brance už zůstal až do úspěšných finálových klání proti Finsku.

Jiří Vykoukal – 1 titul – 1996

„Bača“ je sparťanskou legendou, navíc jediným hokejistou, který byl coby hráč Sparty nominován na mistrovství světa, olympiádu i Světový pohár. Reprezentační debut si připsal v roce 1994 na Hrách v Norsku, jako jediný ze dvou sparťanů v týmu reprezentoval i na zlatém šampionátu ve Vídni a v reprezentaci nechyběl ani na mistrovstvích v letech 1997 a 1998, kdy Češi získali bronzové medaile. U zlata byl i v roce 1999, ale na turnaji už startoval jako kmenový hráč Blues Espoo.

JIŘÍ VYKOUKAL NECHYBĚL ANI VE FINÁLE MS 1996 PROTI KANADĚ:

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek