15. 8. 2016 Jan Kopřiva

Liga mistrů začíná, Sparta hraje v Krakově!

Úvodním soupeřem Sparty v základní skupině nového ročníku Champions Hockey League bude Comarch Cracovia, úřadující mistr polské Ekstraligy. Krakov je klub s velkou tradicí, který čeká první sezona na evropské scéně. Klub byl založený v roce 1906, a to z něj činí nejstarší sportovní klub v Polsku. Na evropské i domácí scéně se bude Comarch spoléhat na hlasité fanoušky. Jejich podporu bude potřebovat už v duelu se Spartou, jehož úvodní buly bude vhozeno ve středu 17. srpna v 19:30.

Krakov chce obhájit titul a konkurovat v Lize mistrů

Krakov v přípravných zápasech zaznamenal dvě výhry a dvě porážky. V prvním utkání vyhrál krakovský celek 2:1 nad Osvětimí. V druhém utkání už ale Krakov nestačil na čtvrtý tým minulého ročníku slovenské extraligy a s Banskou Bystricou prohrál 3:6. Po této porážce odjelo mužstvo do České republiky, kde se zúčastnilo poháru Zubr Cup. V prvním zápase vyhrál Krakov 5:3 nad Prostějovem, ale v tom druhém, který byl zároveň generálkou na středeční zápas proti Spartě, prohrál vysoko 2:6 s pořadatelem turnaje - Přerovem.

A jak vidí vyhlídky svého týmu trenér Krakova Rudolf Roháček? "Sparta je skvělý tým, známý po celém světě. Pocházím z Česka, takže pro mě to bude speciální utkání. Nikdo nás nepovažuje za favority skupiny, ale každý zápas začíná za stavu 0:0 a já garantuji, že budeme bojovat až do závěrečné sirény. Nemáme co ztratit, uděláme vše pro to, abychom se předvedli v nejlepším světle," uvedl zkušený trenér, jenž má v polském klubu silnou pozici a je oblíbencem fanoušků.

Sparta jde tedy do utkání jako favorit a na startu nové sezóny je v dobrém rozpoložení - hned v prvním přípravném utkání porazila Slovan Bratislava 4:2. Poté sparťané odjeli do švýcarského Le Sentier na prestižní turnaj Hockeyades, který vyhráli. Jak ale varuje sparťanský kouč Jiří Kalous, Cracovii nelze podcenit. „Je jasné, že Krakov nepatří k favoritům v naší skupině, ale rozhodně tento tým nechceme podcenit, obzvlášť po loňské zkušenosti se Storhamarem z Norska." Nový kouč Pražanů očenil také kvalitu nejvyšší polské soutěže. "Kvalita polské ligy je rok od roku vyšší a určitě to bude pro oba týmy zajímavá zkušenost."

Comarch posiloval na Slovensku, ale přišel o jednu z opor

Zřejmě největší letošní posilou Krakova je Richard Jeničík z Košic. Tento jednatřicetiletý útočník vyhrál pětkrát slovenskou Extraligu. V loňské sezóně dal za Košice deset branek a k tomu přidal třicet asistencí, měl by tak být vítaným oživením útoku Cracovie.

Jenčík se pokusí zacelit mezeru v útoku, která vznikla po odchodu útočníka Grzegora Pasiuta. Tento devětadvacetiletý borec nastřílel v minulé sezóně šestnáct gólů a rozdal pětadvacet asistencí. Takový bodový příspěvek tedy rozhodně není zanedbatelný.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU KRAKOVA:

PŘÍCHODY ODCHODY
Michael KOLARZ (O, GKS Tychy) David TUROŇ (O, Fife Flyers)
Richard JENČÍK (Ú, HC Košice) Grzegorz PASIUT (Ú, Nioman Grodno)
Jaroslav LOREK (Ú, Junioři HC Oceláři Třinec) Kacper GUZIK (Ú, Orlik Opole)
Matúš CHOVAN (Ú, HC Košice) Artiom BOŽKO (Ú, bez angažmá)
Florian IBERE (O, Vienna Capitals)

Věděli jste, že...

... se Comarch může pochlubit tím, že mu fandil i sám papež? Jan Pavel II. byl fanouškem Cracovie už od dětství a ještě jako kněz chodil na jeho zápasy. O svůj oblíbený klub se zajímal i po zvolení papežem a v lednu 2005 dokonce pozval celý tým na audienci do Vatikánu.

ZAJÍMAVÉ POROVNÁNÍ OBOU TÝMŮ

KRAKOV VS. SPARTA
29 letPrůměrný věk27 let
Damian Slabon 37 let (28.ledna 1979)Nejstarší hráčJaroslav Hlinka 39 let (10. listopadu 1976)
Jaroslav Lorek 20 let (28.březen 1996)Nejmladší hráčPetr Kalina 18 let (9. Července 1997)
182 cmPrůměrná výška186 cm
Adam Domogala 189 cmNejvyšší hráčPetr Kumstát 198 cm
Richard Jencik 175 cmNejmenší hráčLukáš Pech 172 cm
83 kgPrůměrná váha88 kg
Florian Iberer 93 kgNejtěžší hráčRichard Nedomlel 106 kg
Jaroslav Lorek 71 kgNejlehčí hráčLukáš Kalina 72 kg
16Zápasy na MS95
Florian Iberer 13Nejvíce startů na MSJaroslav Hlinka 53
0Zápasy na ZOH3
0Nejvíce startů na ZOHMichal Barinka 3
0Zápasy v NHL117
0Nejvíce startů v NHLJaroslav Hlinka 63
0Zápasy v KHL649
0Nejvíce startů v KHLTomáš Netík 216

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila