3. 8. 2022 Petr Pavlík

Krejčík: Potkal jsem tu spoustu kamarádů

V minulé sezoně si prošel těžkou zkouškou, proděl i zranění. Obránce JAKUB KREJČÍK v barvách běloruského Minsku nedostával od trenérů mnoho prostoru a v létě se rozhodl pro návrat do Čech. „V Minsku mi to nešlo podle představ. Sezona nebyla vůbec dobrá. Celé to bylo takové všelijaké. Věřím, že si ve Spartě napravím svou reputaci a dostanu se zpátky do hry, jak jsem zvyklý,“ řekla jedna z letních posil pro novou sezonu.

Máš za sebou úvodní společný trénink na ledové ploše. Jak se cítíš?
Začátky jsou vždycky těžší. Hráč se zapotí a zadýchá. Z tréninku mám ale jinak dobrý pocit. Škoda, že jsme nezačali minulý týden přípravu na ledě všichni dohromady. Teď jsme už kompletní, těším se, až odstartujeme novou sezonu.

Kuba Kovář po tréninku říkal, že si ani nepamatuje, kdy se takhle zpotil. Čím to je?
Souhlasím s Kubou. Myslel jsem si, že na stadionu bude větší zima. Ke konci tréninku už jsem měl trochu problémy s bruslením, kdy jsem se zapotil ještě víc. Jinak všechno proběhlo v pohodě, věřím, že v dalších trénincích se budu cítit lépe.

Do Sparty jsi oficiálně přišel ke konci května. Bylo ve hře setrvání v zahraničí?
Ano, řešil jsem i zahraničí. Žádná smysluplná nabídka ale nepřišla, takže rozhodování bylo o to jednodušší.

Měl jsi v hledáčku i nějaký konkrétní tým?
Vyloženě konkrétní tým jsem neměl. Čekal jsem, jak se vyvine situace ve Skandinávii, popřípadě ve Švýcarsku. Nic moc se ale neobjevilo. Pak jsem začal řešit návrat do Česka a Sparta mi přišla jako dobrá volba.

V posledních sedmi sezonách jsi postupně vystřídal sedm klubů. Předpokládám, že se chceš dlouhodoběji konečně usadit na jedné adrese, je to tak?
Je pravdou, že cestování už bylo dost. Navíc teď máme malého syna, kterému jsou teprve dva roky. Cestování máme o to těžší, než když jsme byli sami bez dětí. Když jsem přišel do Sparty, začali jsme postupně vstřebávat to, že mám v klubu dlouhodobou smlouvu a nemusíme se znovu po jedné sezoně stěhovat.

Jak jsi vůbec spokojený se skladbou mužstva pro příští sezonu? S kým se znáš?
Těch kluků je tady opravdu hodně. Ať už se jedná přímo o hráče či bývalé hokejisty přímo ze Sparty nebo další kluky, které jsem potkal během působení v reprezentaci. Určitě jsem se necítil tak, že jdu přímo do neznámého prostředí. Ve Spartě jsem v minulosti už působil, o to víc je pro mě příchod do klubu jednodušší.

V uplynulé sezoně se ti oproti předešlým ročníkům herně ani bodově příliš nedařilo, čím si to vysvětluješ?
V Minsku mi to nešlo podle představ. Sezona nebyla vůbec dobrá. Těžko říct, čím to bylo způsobené. Do klubu jsem přišel pozdě, konkrétně jeden zápas před začátkem ligy. Aklimatizace na nové prostředí a úplná důvěra od trenéra taky nebyla dobrá, pak jsem se navíc zranil. Celé to bylo takové všelijaké. Od všech těchto faktorů se poté odvíjely i mé statistiky. Věřím, že si ve Spartě napravím svou reputaci a dostanu se zpátky do hry, jak jsem zvyklý.

Přitom pořád platíš za velmi zkušeného beka, který rozhodně má jakémukoliv týmu co nabídnout.
Věřím, že to tak stále je. V Minsku jsem se necítil dobře. Když jsme třeba hráli v kompletním složení, téměř vždycky jsem hrál až na pozici sedmého beka. Trenér měl v týmu jiné koně. Když se někdo zranil, konečně jsem se posouval výš. Jinak jsem tolik prostoru nedostával. Ze začátku mi navíc bylo trochu nastíněno, že si mě vybral do klubu především manažer nikoliv trenér, což byl jen v uvozovkách dobrý start. Už od začátku působení v klubu se vše vyvíjelo špatným směrem.


Když tě poslouchám, nebyl ve hře už dřívější odchod do jiného týmu?
Odchod jsem měl určitě v hlavě. V půlce sezony jsem na nějakou dobu vypadl z tempa a zranění mě vyřadilo ze hry. Pak jsem řešil spíše návrat na led, abych se dostal zpátky do hry. Po zranění jsem odehrál pár zápasů v docela dobré formě, ale pak se situace znovu otočila na špatnou stranu. Připadal jsem si jako na houpačce.

Z jakého důvodu sis před rokem vybral právně angažmá v Minsku?
To je jednoduché. Já měl ještě na rok platnou smlouvu v Jokeritu, kde mě však na další sezonu vyplatili. Hledal jsem si angažmá, zkrátka jsem sháněl volné místo na poslední chvíli. Pak se ozvali z Minsku, můžu prozradit, že to byla vlastně jediná nabídka z KHL. Obecně je známo, že v Minsku se nikdy nehrálo o nejvyšší příčky. Teď se cítím úplně jinak. Je super, když víš, že můžeš hrát v takovém klubu, jako je Sparta a máš šanci rázem bojovat o titul.

S Minskem jsi vypadl už v prvním kole play off. Jak se situace v klubu vyvíjela dál?
Odjezd byl pro hráče velmi komplikovaný. Od vedení klubu nám bylo řečeno, že máme platné kontrakty do konce dubna, a že do té doby musíme s týmem trénovat. Pokud jsme chtěli odjet, vedení nám v tom nebránilo, ale v případě brzkého odjezdu bychom nedostali žádné peníze za tu dobu, po kterou už v klubu nebudeme.

Jak to nakonec celé dopadlo?
Vzhledem k tomu, že pro nás sezona skončila někdy v polovině března 0:4 na zápasy, museli jsme ještě několik týdnů pouze trénovat. Já osobně jsem v klubu zůstal asi ještě tři týdny, poté jsem se s vedením domluvil na rozvázání smlouvy v polovině dubna. Pak už jsem byl volným hráčem a začal řešit budoucí angažmá.

Jak se těšíš na svou obnovenou premiéru ve sparťanském dresu?
Sparta je pro mě velká výzva. Klub dlouho čeká na titul. Věřím, že i s mojí pomocí se dokážeme dostat na vrchol a titul máme šanci urvat. Tým vypadá velmi dobře jak na papíře, tak i na ledě. Těším se.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek