24. 5. 2023 Marek Táborský

Kondiční kouč Ježek: Prostředí je parádní!

​Novou tváří realizačního týmu je od začátku letní přípravy kondiční trenér Ondřej Ježek. Bývalý hokejista, který nahlédl i do mládežnických reprezentačních výběrů, se na dráhu profesionálního trenéra dal v roce 2015, kdy začal sbírat zkušenosti v extraligovém Litvínově a později v Mladé Boleslavi.

Jak došlo k tvému „přestupu“ z Mladé Boleslavi do Sparty? Prý v něm velkou roli sehrál Miloslav Hořava.
Je to tak. Známe se spolu delší dobu a už jsme byli v minulosti několikrát v kontaktu. Vždy jsem byl ale pod smlouvou v Mladé Boleslavi. Ta mi letos skončila a my se mohli domluvit na spolupráci. Jsem za to moc rád.

Setkali jste se už v minulosti, ať už právě v Mladé Boleslavi nebo dříve v Litvínově. Jak se ti s ním spolupracuje?
Jsem za takové trenéry, jako je Miloš, jedině rád. Je hodně komunikativní, umí lidem naslouchat. Spolupráce s ním je zkrátka vždy konstruktivní.

Tým jsi převzal už před dvěma týdny, jaké jsou první dojmy?
Předtím jsme stihli ještě kondiční testy. Dojmy mám zatím pouze pozitivní. Moc se mi líbí prostředí na Spartě, které je fakt příjemné. Máme krásnou posilovnu, novou kabinu i regeneraci. Není si na co stěžovat. Kluci navíc pracují velice dobře. Zatím mám tedy jen kladné zkušenosti.

Na čem aktuálně s týmem pracujete?
Hráče jsem si otestoval, protože spousta z nich je pro mě nových a neznám je. Na základě toho jsem hráče rozřadil do skupinek a každý pracuje trochu na něčem jiném. Systematicky je chci posouvat dál a dál.

Je v dnešní době třeba k přípravě hráčů přistupovat více individuálně?
Přesně tak. Jak pohybově, tak v rámci fyziologických testů. Snažíme se rozvíjet jejich slabší stránky.


Jaký je plán letní přípravy?
Společně budeme trénovat přibližně osm týdnů. Pak kluci dostanou volno, ke kterému ale obdrží i svůj individuální tréninkový program. Poté se opět sejdeme na ledě, kde už bude kompletně celý kádr.

Mezi hráči je letní příprava často nepopulární, čím ji budeš zpestřovat?
Samozřejmě najdeme způsoby, jak přípravu v posilovně rozbít a trochu ji zatraktivnit. První tři až čtyři týdny mají hráči volné středy, aby si trochu odpočinuli také ode mě a zregenerovali. Další týdny uvidíme. Něco se mi honí v hlavě, ale záleží i na pocitu hráčů. Rozhodně nechci, aby na ně padla deka.

Kromě mladých hráčů s tebou trénují například i zkušenější Míra Forman a Honza Buchtele. Budou se přidávat i další hráči?
Už teď se k nám občas přidávají Michal Moravčík nebo třeba Kuba Krejčík a s dalšími se postupně domlouváme. Priorita je, aby byli hráči maximálně zdraví a připravení do sezony. Ta začíná až 15. září, času máme dostatek. Kluci by se měli postupně přidávat, vše je ale o komunikaci s trenéry, danými hráči a jejich pocitu.

Co je tvá trenérská specialita?
To by museli říct spíš samotní hráči. Mám rád systematickou a komplexní práci, jak v silových, tak kondičních schopností. Hráč by měl být v první řadě zdravý a připravený do sezony tak, aby se mu ideálně vyhýbala zranění. A cítil se na ledě co nejlépe.

Sám jsi v minulosti hokej hrával na solidní úrovni. Dokážeš se lépe vcítit do pocitů hráčů?
Vcítění se do jejich pocitů je asi jediné, co v tomto ohledu hraje roli. Dokážu pochopit, jak se hráč cítí druhý den po zápase nebo během něj. Hráčskou empatii mám, ale od konce mé kariéry uběhla už delší doba. Hokej se vyvíjí strašně rychle, všechno se mění.

Patnáctého června poběžíme Sparťanskou pětku ve Stromovce. Doporučíš účast hráčům v rámci kondiční přípravy?
Nemám s během žádný problém, má rodina je plná atletů a sám si rád zaběhám. Mladým klukům bez zdravotních problémů s dobrou váhou účast rád doporučím. Starším hráčům po operacích kolen a s problémy s bederní páteří ale raději napíšu omluvenky. (smích) Pokud ale bude čas, rád vezmu rodinu a závod si také zaběhnu.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek