22. 1. 2020 Marek Táborský

Hlinka: Musíme zůstat v klidu a poctivě trénovat

Sparta se i přes mírné výsledkové zakolísání drží mezi nejlepšími extraligovými týmy. Sportovní manažer Jaroslav Hlinka, nejproduktivnější hráč v historii našeho klubu, nabádá ke klidu a poctivé přípravě. „Je třeba se poučit z chyb a nedělat z nich tragédii,“ radí týmu i fanouškům.

Máme za sebou tři čtvrtiny sezony. Jak byste zhodnotil poslední čtvrtinu?
Zatím to bylo naše nejslabší období, je třeba si to přiznat. Aktuální situaci částečně vnímáme jako menší výsledkovou krizi. Možná je dobře, že nás potkala teď. Víme, že nejsme neporazitelní, což je před play off užitečné zjištění. Víme, že je třeba ještě na spoustě věcech pracovat, aby byl tým správně vyladěný.

Čemu přičítáte tak rozsáhlou marodku, která nás potkala už druhý rok po sobě?
Marodka trápí různá mužstva napříč extraligou, každému týmu v určitém období chybí více hráčů. Nepovažuji to za něco výjimečného. Aktuálně nás trochu přibrzdilo chřipkové období, ale to je věc, která ke sportu zkrátka patří a je třeba se s ní vypořádat. Rozhodně to není tím, že bychom třeba špatně trénovali.

Sice jsme v několika zápasech dokázali zvítězit, přesto výkony nebyly dle našich představ, souhlasíte?
Určitě. Herní projev našeho týmu nebyl ideální. Víme to my, ale stejně dobře také kluci v kabině. Je na čem pracovat. Nedalo se očekávat, že sezonou projdeme bez zakolísání. Přišel herní a výsledkový propad, ze kterého je třeba se poučit, zároveň z toho nedělat tragédii. Nejdůležitější je zůstat v klidu a dál poctivě trénovat.

Co se dalo z vašeho pohledu zpětně udělat lépe?
Vždy se dá vše udělat lépe, čas ale vrátit nejde. Chyby se stávají, dělají je hráči i my. Hlavní je mít sebereflexi, z chyb se poučit a snažit se je odstranit, nebo hrát tak, aby jich bylo co nejméně.

Často se skloňuje herní projev, který v posledních zápasech nebyl tolik atraktivní. Je vaším záměrem hrát atraktivnější hokej?
Rozhodně bychom si přáli atraktivnější hokej, ideálně dávat co nejvíce gólů a co nejméně inkasovat, to je ten nejlepší scénář pro každého. Naši fanoušci chtějí výhry a hodně gólů, je i naší snahou, abychom jim dělali radost. Sám jsem ale jako hráč nezažil sezonu, kdy by se jenom vyhrávalo, neustále slavilo, abychom každý zápas dávali pět gólů a fanoušci zpívali naší oblíbenou písničku. To bohužel nejde. Naší společnou vizí a cílem je, aby Sparta hrála atraktivní hokej, na který diváci budou rádi chodit. A aby se výhrami a hokejem bavili i naši hráči.

Hodně branek padá z našeho předbrankového prostoru, na druhé straně jich z této pozice zase málo dáváme. Je to jeden z problémů, na které se budeme snažit reagovat?
Poslední dobou to tak bohužel je. Dostáváme více gólů, než jsme dostávali do prosince, víc, než bychom chtěli. Souvisí to s herní pohodou, která nám momentálně chybí. Je potřeba se vrátit k základům, jednodušší hře. Díky tomu se budou kluci na ledě cítit lépe a víc si dovolí. To je v nich třeba znovu nastartovat. Z jednoduchosti pak plynou i hezčí góly a větší pohoda.

Plánujeme ještě další posílení kádru?
Kádr v nedávné době posílil Ville Koistinen, sledujeme i další hráče. Určitě ale nedojde k žádným velkým změnám, věříme mužstvu, které máme a je úspěšné. Pořád hrajeme na vrcholu tabulky, v první trojici. Pokud přijdou změny, budou pouze minimální.

Hodně výraznou příležitost nejen díky marodce dostalo hned několik mladých hráčů, zejména David Vitouch a Daniel Poizl. Jak jste s jejich výkony spokojení?
David Vitouch nás všechny příjemně překvapil, řekl si o místo v áčku. Do budoucna má potenciál na to být platným hráčem Sparty. Daniel Poizl měl vstup do týmu těžší, připojil se ve chvíli, kdy jsme nebyli úplně v optimálním rozpoložení. Odehrál si ale svoje a rozhodně nás nezklamal. Také v něm vidíme velký potenciál, od příští sezony by mohl být stabilním členem kádru.

Byl to i záměr, dát mladším hráčům větší prostor, vzhledem k bodovému náskoku v horních patrech tabulky?
Ano, mladým klukům chceme šance dávat. Nejde jen o tyto dva hráče, ale o další talentované hokejisty, kteří se mohou poprat o šanci ve Spartě.

Problém nastal v obraně, kde se zranilo či onemocnělo několik hráčů. Jak na tom aktuálně jsou?
Milan má klasického koňara, je to otázka jednoho až tří týdnů. Snad nepůjde o nic vážného. Honza Piskáček a Petr Kalina už se vrátili do tréninku.

Proč jsme si nemohli dříve stáhnout z hostování Tomáše Pavelku?
Prodloužení jeho hostování na další měsíc jsme odsouhlasili v době, kdy jsme měli všechny hráče zdravé, včetně Adama Poláška. O jeho odchodu jsme se dozvěděli dva dny poté. Nemůžeme obcházet pravidla a soutěžní systém, ani bychom neporušili dohodu s Litvínovem. Tomáš hraje v Litvínově pravidelně spoustu minut. Pomohlo to i jemu. Vrátí se jako rozehraný hráč plný sebevědomí. Věříme, že nám na konci sezony ještě pomůže.

Je reálné, aby se do Sparty před koncem přestupního termínu vrátili další hráči, kteří jsou aktuálně na hostování?
Spíše ne. Jirka Černoch chtěl víc hrát a oboustranně jsme se dohodli na hostování do konce sezony v Karlových Varech. Příležitost je pouze u Alberta Michnáče, kde máme na rozhodnutí čtrnáct dní.

Máme možnost využít i hráče z nižší soutěže formou střídavých startů?
Ano, máme jich několik vyhlídnutých i dohodnutých, stejně jako ostatní extraligová mužstva. Jména ale veřejně nechceme publikovat.

Nemohlo týmu uškodit zeštíhlení kádru a ubytí konkurence, která byla na začátku sezony hodně velká?
Měli jsme nadstandardně předimenzované mužstvo, které jsme po našem příchodu do Sparty přebudovávali a ještě posilovali. Některé útočníky jsme museli uvolnit, nejsme New York Rangers, máme své finanční mantinely. Hráči, kteří by nehráli, by navíc nebyli spokojení. Byla to nevyhnutelná věc. Nemohli jsme držet hráče, kteří nenastupovali do zápasů.

Problém jsme částečně vyřešili příchodem Villeho Koistinena. Co přinesl do naší hry?
Odehrál zatím pouze dva zápasy. Rozhodně přinesl zkušenosti, dobrou rozehrávku i slušnou střelu na branku. Jsem přesvědčený, že byl pro nás v tu chvíli nejlepší dostupnou volbou. Posilují všechny týmy, výběr nebyl tak pestrý jako v květnu. Přesto si myslím, že je Ville velmi dobrý hráč a obránce, který nám ještě hodně pomůže.

Do dalších sezon jsme si pojistili kapitána Michala Řepíka. Jak probíhalo prodlužování kontraktu? Měl sám zájem o dlouhodobý kontrakt?
Bylo to z obou stran bezproblémové, domluvili jsme se během pár dnů a jsme za to moc rádi. Michal je hráč, kolem kterého bychom chtěli stavět mužstvo v budoucích letech. Je to skvělý kapitán, má perfektní přístup, prakticky každý zápas je naším lídrem.

Z jakého důvodu tým posílil Michal Neuvirth?
Je to náš odchovanec, ke kterému se nemůžeme nikdy otočit zády. V momentě, kdy u nás chtěl v létě trénovat, to pro nás byla povinnost a čest. Je příkladem pro naše mladé gólmany, kteří vidí, jak k hokeji přistupuje a jak se připravuje a trénuje. Vnímáme to jako součást naší filosofie, chceme, aby se naši úspěšní hráči do Sparty vraceli zpátky a pomáhali dalším v rozvoji.

Michal Neuvirth k nám ale nepřichází pouze na trénování, je to tak?
Pořád je to gólman světových kvalit. Záleží pouze na jeho zdravotní stránce. Jsme rádi, že rozšíří náš už tak velice kvalitní brankářský tým. Samozřejmě víme, že celý rok nechytal. Má ale zájem nastoupit a jakkoliv pomoci našemu týmu.

Jaká tedy bude aktuální hierarchie?
emám moc rád toto slovo, ale napsaný bude jako gólman číslo tři. Matěj Machovský a Jakub Sedláček u nás nadále zůstávají. Se všemi jsme osobně mluvili, nikdo s tím nemá problém, vychází spolu bez problémů. Jsme rádi, že se k nám Michal připojí, ale tito dva brankáři nám odchytali celou sezonu a na jejich pozici se nic nemění. Jsou pro nás prvořadí. Samozřejmě budeme rádi, aby v některém utkání nastoupil i Michal. Kuba Sedláček je nyní pouze limitovaný zraněním, které bude léčit ještě další tři týdny.

Může si vybojovat i lepší pozici?
Vše záleží na trenérech. Z historie ale známe případy, kdy do play-off naskočil brankář z farmy a vychytal Stanley Cup. Matt Murray tehdy přechytal Marc-André Fleuryho a měl hlavní zásluhu na vítězství Pittsburghu. Stát se může cokoliv, nemusí to být ani Michal Neuvirth, ale nějaký mladík z juniorky. Play-off je specifická soutěž, kde se může stát cokoliv, kdokoliv se může stát hrdinou. Nikdo by se neměl bát konkurence. Prvotřídní gólmany by naopak měla posunout ještě dál.

Do O2 areny nachází cestu v průměru přes deset tisíc fanoušků na zápas. Co říkáte na letošní podporu od sparťanů?
Je to fantazie, neuvěřitelné. Jsme za to moc vděční. Zaslouží si to i kluci za postavení v tabulce. Věříme, že i v této chvíli, kdy nám vše nevychází podle představ, je fanoušci budou dál podporovat. Všichni věříme, že se na vítěznou vlnu opět vrátíme.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek