10. 9. 2022 Daniel Ryl, Marek Táborský

Dominik Simon opět sparťanem

Do Sparty se po osmi letech vrací náš úspěšný odchovanec Dominik Simon. Se svým mateřským klubem podepsal kontrakt na dvě sezony. Osmadvacetiletý útočník strávil posledních sedm sezon v zámořské NHL v dresech Pittsburghu Penguins, Calgary Flames a Anaheimu Ducks.

Dominik Simon se tak stal sedmou letní posilou našeho klubu. Před ním kádr posílili brankáři Jakub Kovář a Josef Kořenář, obránci Jakub Krejčík a Michael Krutil a útočníci Ostap Safin a Gustaf Thorell. Mezi posily lze rovněž zařadit útočníka Davida Tomáška, který Spartě vypomáhal v závěru minulé sezony.

Dominik Simon sice řešil přes léto možnost pokračovat nadále v zahraničí, nakonec se ale rozhodl pro svůj mateřský tým. "Pittsburgh mi nabídl kemp, ale během čekání jsem si uvědomil, že bych byl vlastně rád doma v Praze a v prostředí, které dobře znám. Jsem rád, že jsme se dohodli a můžu ve Spartě hrát. Cítím se tu velice dobře," uvedl zkušený forvard.

„Přichází nesmírně kvalitní hráč, který strávil poslední sezony v NHL. Dominik je náš odchovanec, sám jsem si s ním kdysi zahrál v jednom útoku a jsem moc rád, že se s ním budu opět denně potkávat,“ řekl bezprostředně po podpisu dvouletého kontraktu sportovní manažer Jaroslav Hlinka.

Simon: Ve Spartě se cítím velice dobře

Jak ses nakonec ze zámoří dostal zpátky domů do Sparty?
Když skončila sezona, čekal jsem, jestli podepíšu smlouvu v NHL. Pittsburgh mi nabídl kemp, dokonce byl i zájem a nabídka odjinud, ale během čekání jsem si uvědomil, že bych byl vlastně rád doma v Praze a v prostředí, které dobře znám. Jsem rád, že jsme se dohodli a můžu ve Spartě hrát.

Dýchla na tebe nostalgie, když jsi přišel na trénink do Holešovic?
Určitě ano! Na Spartu jsem koukal odmalička, když naši sledovali série se Vsetínem a hokejově jsem tu vyrůstal. Pamatuju si, že když jsem přestoupil do Plzně, hráli jsme první kolo v Holešovicích. Když jsem šel do hostující kabiny, bylo mi to hrozně proti srsti. Nikdy jsem nebyl před zápasem nervózní, ale tenkrát jsem měl hrozně divný pocit. Je příjemné se vrátit na Spartu jako místní a potkávat lidi, které už znám.

Jak ses za osm let změnil?
Udála se spousta věcí, něčím jsem si prošel a hlavně hrál za několik klubů. Věřím, že jsem se hokejově zlepšil a vidím hru jinak, než před osmi lety. Doufám, že to dokážu potvrdit a využít na ledě.

Vracíš se jako hotový hráč, který by měl táhnout tým a pomáhat mladým, vnímáš rozdíl oproti dobám, kdy jsi odcházel?
Jasně, je to jedna z věcí, které mě čekají a musím je přijmout. Na jednu stranu je to příjemný, na druhou stranu je to tlak a zodpovědnost.

S týmem už měsíc trénuješ, jaký máš pocit?
Výhoda je, že znám prostředí i spoustu kluků, ať už ze Sparty nebo reprezentace. Celý měsíc jsou ke mně všichni v klubu příjemní a pomáhají mi, s čímkoliv potřebuju. Cítím se tu velice dobře.

Jsi na sezonu viditelně natěšený, že ano?
Moc se těším! Cíle mám osobní i týmové. Aktuálně přemýšlím hlavně nad tím, abych se dostal do hokejové pohody a byl co nejlépe připravený. Chci být co nejlepším hráčem pro Spartu, být platný a udělat týmový úspěch.

Budou tě trenéři využívat na centru, nebo spíše na křídle, kde jsi v posledních letech hrával více?
Ještě jsme se o tom nebavili. Zatím trénuji, abych se dostal do kondice a byl na tom fyzicky co nejlépe. Základ mám na centru, kterého jsem hrál do nějakých dvaceti let. Na nejvyšší úrovni od extraligy přes reprezentaci až po NHL jsem ale hrál převážně křídlo, takže je mi kvůli tomu bližší. Obě pozice ale znám.

Těšíš se, až si zase užiješ ofenzivnější hokej, nebo ti pozice defenzivního pracanta sedí?
Defenzivního útočníka jsem hrál vždycky rád. Defenzivní útočník je široké schéma, řekl bych spíš útočníka, který hraje od obrany. V dnešním hokeji se tak prostě hraje. Vždycky mě bavilo ubránit nějakou situaci, ze které pak třeba vznikaly útoky, ve kterých přišly i nějaké body. Věřím, že se v týmu najdu, ale až zápasy ukážou, jakou roli si zasloužím.

V NHL se tvoje pozice postupně měnila, byl jsi chválený za poctivou práci, ale body i přes místo v elitní lajně vedle Crosbyho chyběly. Vnímal jsi to?
V NHL je to mnohem těžší. Všichni hráči jsou velmi šikovní, hraje se kvalitní hokej a o bodech rozhodují maličkosti. Měl jsem sezonu s nějakými 70 zápasy a 28 body, kterých mohlo být víc. Bylo to, jak to bylo. Já jsem hrál spíše zodpovědně, body byly navíc.

Myslíš, že tě méně bodů stálo pevnější pozici?
Body jsou důležité, všichni na ně koukají. Když se dá 28 bodů, je to fajn. Když jich máš čtyřicet nebo padesát, zlepší to tvoji pozici. Každý hráč to cítí, takže to určitě hraje roli. V první lajně jsem nějaké body měl, ale nepřicházely jako na běžícím páse, takže jsem hrál hodně i v jiných lajnách, kde už se jich tolik neočekávalo.

Vn
ímáš jako plus, že tě bude moci pravidelně sledovat celá rodina?
Je to určitě jedno z pozitiv. Rodina se může po dlouhé době přijít podívat na hokej, aniž by kvůli tomu museli letět deset hodin letadlem. (usmívá se)

PROFIL A STATISTIKY DOMINIKA SIMONA:

Odchovanec našeho klubu Dominik Simon patří mezi nejtalentovanější hokejisty ročníku 1994, což potvrzoval už od mládežnického věku. Na světovém šampionátu do 18 let byl vybrán mezi třemi nejlepšími Čechy, načež si v sezoně 2012/2013 připsal debut v nejvyšší soutěži.

Ve sparťanském dresu si vybojoval pozvánku na dvacítky, po kterých v létě 2014 odešel za větším vytížením do Plzně, ve které prožil zlomovou sezonu! Mladý útočník si překvapivě vybojoval dokonce pozvánku na domácí mistrovství světa v Praze. V kádru Vladimíra Růžičky patřil mezi nejpříjemnější překvapení nabitého výběru s Jaromírem Jágrem nejen bodově, ale také herně.

I díky světovému šampionátu zaujal zástupce Pittsburghu, kteří ho draftovali v pátém kole a dali mu smlouvu. Nadějný centr či křídelník se na dalších sedm sezon usadil v zámoří, kde byl jeden čas dokonce pravidelným křídlem hvězdného Sidney Crosbyho v elitní lajně Pittsburghu.

Po pěti letech přišla změna v podobě přestupu do Calgary, kde se však Simonovi i kvůli zranění nevedlo podle představ a s pouhými jedenácti odehranými zápasy se vrátil zpět do Pensylvánie. Ve svém bývalém klubu pookřál, ale v průběhu sezony 2021/2022 byl vyměněn do Anaheimu.

Český reprezentant, který startoval i na světových šampionátech v letech 2019 a 2022, ovšem v Kalifornii nezůstal, protože se v září dohodl na nové smlouvě se Spartou a vrátil se domů.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek