31. 5. 2023 HC Sparta

Aaron Irving je novou posilou Sparty!

Defenzivní řady našeho klubu posílil kanadský obránce Aaron Irving. Sedmadvacetiletý bek se zkušenostmi z nejvyšší české, švýcarské, finské a švédské soutěže se k týmu připojí během letní přípravy.

Sedmadvacetiletý rodák z Edmontonu strávil uplynulou sezonu ve Finsku a Švýcarsku, Sparta bude jeho šestým evropským angažmá. "O Aarona Irvinga jsme měli zájem už v uplynulé sezoně. Je to velice kvalitní bek se zajímavými zkušenostmi, navíc pravák, kterých je nedostatek," říká sportovní manažer Jaroslav Hlinka. "Věříme, že do našeho týmu skvěle zapadne. Svou kvalitu už v extralize předvedl a další zkušenosti posbíral v předních evropských ligách," dodává Tomáš Divíšek, člen představenstva HC Sparta Praha zodpovědný za sportovní úsek.

Technický zadák s prudkou střelou navíc dokáže i přitvrdit, což fanoušci pamatují z jeho působení v Litvínově, kde během dvou kompletních sezon nastřílel 22 gólů, přidal 21 asistencí a 96 trestných minut.

"Moc se těším! Sparta je nejen v evropském hokeji pojem a je mi ctí, že mohu být její součástí," říká obránce, o jehož služby jsme stáli už v závěru předešlé sezony, kdy dal přednost velmi atraktivní nabídce z Davosu.

ROZHOVOR S AARONEM IRVINGEM:

Jaké jsou tvé první dojmy jako sparťan?
Moc se těším! Vidím, že se sparťanští fanoušci těší na novou sezonu, to nás požene dopředu.

Na co se ve Spartě nejvíc těšíš?
Těším se na život v tak krásném a zajímavém městě jako je Praha. Doufám, že budeme hrát co nejdéle a dojdeme v playoff daleko. Těším se na vyprodanou O2 arenu a skvělé sparťanské fanoušky!

Naposledy jsi proti Spartě hrál před dvěma lety. Co se ti ohledně našeho klubu vybaví jako první?
Vždycky jsem do Prahy jezdil hrát rád a pokaždé bylo jasné, že to bude velmi napínavý a kvalitní zápas. Těším se, že to teď budu moci zažít z druhé strany.

Za svou kariéru sis zahrál v Norsku, Švédsku, Finsku a Švýcarsku. Proč jsi ke své další štaci zvolil právě Prahu?
Jsem moc rád, že jsme se se sparťanským vedením domluvili. Praha mě vždy moc lákala, je to nádherné město a na Spartě je skvělé zázemí.

Čím bys chtěl týmu přispět?
Myslím, že dokážu bát užitečný ve spoustě situací. Chci přispět ve všech aspektech hry. Ať už se jedná o útok nebo obranu, chci být využívaný ve všech důležitých částech hry.

Kdy se připojíš k týmu?
Momentálně mám individuální přípravu v Kanadě, ke zbytku týmu se hodlám připojit na konci července. Už teď se ale na tým těším.

Jak teď vypadají tvé dny v Kanadě?
Většinou teď začínám své dny v posilovně, kde strávím zhruba dvě a půl hodiny tréninkem. Odpoledne po obědě se můj program docela liší, buď jdu na golf, dám si další trénink na ledě nebo jen relaxuji.

Co jsou tvé největší záliby?
Miluji hrát golf, jízdu na kole, cestování nebo jen tak trávit čas se svou rodinou a kamarády. Ze všech evropských měst, ve kterých jsem byl, mě Praha uchvátila nejvíce, takže se nemůžu dočkat, až opravdu poznám místí život a stanu se součástí pražské (a hlavně té sparťanské) komunity!

PROFIL A STATISTIKY AARONA IRVINGA:

V Edmontonu se děti učí první krůčky s bruslemi na nohou, tudíž nebylo překvapením, že se na hokejovou dráhu vydal také Aaron Irving. Technický obránce se propracoval až do nižší WHL, kde už ve druhé sezoně za Oil Kings sbíral v průměru téměř půl bodu na zápas a svému týmu pomohl až k triumfu v celé soutěži a zisku Memorial Cupu.

Úspěšný draft NHL mu však cestu do nejslavnější soutěže neotevřel. Nashville nechával svůj prospekt v Edmontonu, kde se ze šikovného obránce s tvrdou střelou během dalších sezon stal lídr a později dokonce kapitán mužstva. Nejlepší soutěž světa ale zůstávala produktivnímu obránci zapovězená, proto si v létě 2018 zabalil kufry a vydal se do Evropy.

Přes norský Storhamar a švédské Örebro zamířil do Česka, kde se během dvou sezon v Litvínově propracoval mezi nejproduktivnější a nejlepší obránce celé soutěže. Nebylo překvapením, že poté využil atraktivnější nabídku finské SaiPy, a přestože v průběhu sezony dostal laso ze Sparty, pro závěr ročníku se stěhoval do Davosu.

Tradiční klub však skončil svou cestu v playoff příliš brzy a sezona pro kanadského obránce skončila po šestnácti zápasech, stejně jako jeho švýcarská anabáze. Irving se totiž rozhodl vrátit do Česka, kde se přeci jen domluvil na kontraktu se Spartou.

Statistiky

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek