1. 2. 2020 Marek Táborský, Daniel Ryl

A-tým povede trenér Miloslav Hořava

Novým trenérem našeho týmu se stal zkušený a respektovaný trenér Miloslav Hořava. Tým převzal na sobotním tréninku v domácí O2 areně a řídit ho bude už v nedělním klání s brněnskou Kometou. Jeho asistentem pro nejbližší zápasy bude sportovní manažer Jaroslav Hlinka a sportovní ředitel Petr Ton.

„Pan Hořava byl pro nás volbou číslo jedna a jsem ráda, že jsme se dokázali rychle domluvit. Považuji jej za náročného a autoritativního, ale zároveň poctivého a empatického trenéra, který dokáže vrátit herní projev našeho týmu na úroveň, kterou od něj všichni očekávají,“ uvedla generální manažerka Barbora Snopková Haberová. „Volbu jeho dalších spolupracovníků necháváme v jeho kompetenci,“ dodala.

Miloslav Hořava se během sobotního rána seznámil s týmem a vedl první trénink na ledě O2 areny. „Jsem moc rád, že jsem tady, Sparta je klub na špičkové úrovni. Během prvního tréninku jsem se stihl seznámit s týmem, který má dle mého názoru velký potenciál. Musí pouze najít ztracenou sebedůvěru,“ řekl nový trenér týmu.

Hořava: Chci, aby šli hráči do každého zápasu na krev

Do Sparty přicházíte v rozjeté sezoně, jaké jsou vaše první dojmy?
Moc se těším na první zápas. Většinu svých angažmá jsem začínal během sezony, jsem na to připravený. Jsem moc rád, že jsem tady.

Sledoval jste Spartu v posledních týdnech?
Neřekl bych, že pouze Spartu. Sleduji celou hokejovou extraligu. Vím, že nastal určitý pokles naší formy, ale není to nic závažného.

První trénink s týmem byl poměrně intenzivní, hráči si jej hodně pochvalovali. Bude hlavní tým nastartovat hlavně po psychické stránce?
Tým potřebuje znovu získat sebedůvěru. Mužstvo je pořád na třetím místě, v první polovině soutěže hrálo výborně, mají to v sobě. Nemyslím si ale, že by byl tým v krizi. Krize je úplně jiná situace.

Máte představu, jakým herním projevem by se mělo vaše mužstvo prezentovat?
Líbí se mi dynamický styl hokeje. Na Spartu chodí spousta fanoušků. Byl bych moc rád, aby i za předpokladu, že se zápas nepovede, odcházeli s pocitem, že hráči šli do zápasu naplno a nic nevypustili, neodfláknuli. Chci, aby šli naši hráči do každého zápasu na krev.

Znáte se s někým z týmu osobně?
Určitě. Znám Honzu Piskáčka, odmala se potkávám také s Vláďou Růžičkou. V Litvínově jsem trénoval také Tomáše Pavelku. Nerad bych na někoho zapomněl, od vidění se znám určitě i s více kluky.

Jak se těšíte na spolupráci se sportovním oddělením, které vede Petr Ton a Jaroslav Hlinka, kteří vám navíc budou dělat společnost i na střídačce?
Mám z nich dobrý pocit. Začali pracovat po klub nedlouho po konci aktivní kariéry, s čímž mám také zkušenost. Budu rád, když jim budu s čímkoliv nápomocný.

Jaké budou vaše kompetence na trenérské lavičce?
Jarda bude mít na starost útočníky, já obránce, což považuji za logické a správné. Spolu s námi bude na lavičce také Petr Ton. Hlavní je, aby měli hráči co nejvíce informací a odvedli ten nejlepší výkon.

Sparta chce i nadále útočit na titul. Je vám to sympatické?
I to byl důvod, proč jsem se rozhodl pro toto angažmá. Většinou jsem přicházel do týmů, které na tom nebyly moc dobře, pomáhal je stabilizovat. Tohle je úplně jiná výzva. Sparta má ale pořád ty nejvyšší ambice.

PROFIL MILOSLAVA HOŘAVY:

Bývalý obránce začínal s hokejem v rodném Kladně, za které v sezoně 1978/79 debutoval v československé nejvyšší soutěži. V dresu Středočechů získal kompletní sbírku medailí a s výjimkou dvou zlatých sezon na vojně v jihlavské Dukle odehrál za Poldi deset let. Mistr světa z roku 1985 a účastník tří Kanadských pohárů i čtyř olympiád vyzkoušel své štěstí v zámoří. Na konci sezony 1988/1989 si v ní zahrál šest zápasů za slavné New York Rangers, v jejichž dresu nakonec odehrál za tři roky 80 zápasů a další dva duely přidal v bojích o Stanley Cup.

V letech 1991 až 1994 už Miloslav Hořava nastupoval za švédské MODO, následně i za Slavii, po které pomohl Karlovým Varům zachránit extraligu. Kariéru ukončil v roce 2000 v dresu Litvínova. Úspěšný obránce se vrhl na trénování, dyž vedl Znojmo, Karlovy Vary, Mladou Boleslav i Plzeň, při které převzal i českou dvacítku. Přes Ústí nad Labem a MODO se dostal i do Sparty, se kterou skončil v nepovedené sezoně 2010/2011 až v play out.

Po dvouletém odpočinku se Miloslav Hořava přesunul do Litvínova, kde byl asistentem Radima Rulíka. V sezoně 2014/2015 společně dosáhli na největší trenérský úspěch, když dovedli Litvínov k prvnímu extraligovému titulu. Zkušený trenér následně vedl i Wolfsburg, Kladno a do října 2018 opět Mladou Boleslav. Od té doby byl uznávaný kouč bez angažmá, přesto se nadále sebevzdělával a účastnil se řady trenérských besed i školení, kde zachytával nejnovější trendy hokeje. Na začátku února 2020 převzal tým Sparty, který povede do konce sezony 2020/2021.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek