30. 4. 2021 Marek Táborský

​Hlinka: Podařilo se nám udržet klíčové hráče

Sportovní manažer Jaroslav Hlinka bude i v nadcházející sezoně působit jako jeden z trenérů A-týmu. „Letošní sezona a play off jasně ukázala na hráče, kteří budou tvořit kostru týmu v nadcházející sezoně. Jsme moc rádi, že se nám z nich podařilo udržet naprostou většinu. Nyní musíme tým pouze vhodně doplnit,“ říká klubová legenda.

Je už jasné, kdo povede náš tým v nadcházející sezoně?
Tým povedu já s Pepou Jandačem. Není vyloučené, že se trenérský tým ještě rozšíří. Loňská sezona nám potvrdila, že je Pepa Jandač kvalitní trenér. Poznal jsem ho jako hráč i manažer a jsem rád, že jsme se dohodli na pokračování ve Spartě.

Budete mít v kabině větší slovo? Omezíte kvůli tomu práci ve sportovním vedení?
Ano, moje pozice bude silnější. Pořád mě ale baví i sportovní management a skládání týmu. Nadále tak budu plnit roli spojky mezi kanceláří a kabinou.

Už Petr Ton říkal, že kostra týmu je silná a jste s ní spokojení. Koho vnímáte jako aktuální klíčové hráče?
Letošní sezona a play off jasně ukázala na hráče, kteří budou tvořit kostru týmu v nadcházející sezoně. Jsme moc rádi, že se nám z nich podařilo udržet naprostou většinu. Nyní musíme tým pouze vhodně doplnit. Odchodů letos přišlo více, musíme se ale držet nastavené koncepce. Zároveň jsme si řekli, že se nebudeme účastnit žádných finančních dostihů. Tým musí být zdravý i po ekonomické stránce. Nechceme platit hráče třetí a čtvrté lajny jako členy elitních formací. Naopak bychom chtěli, aby za Spartu opět nastupovali mladí a hladoví kluci, ideálně naši odchovanci.

Jaká je tedy strategie?
Chceme se spoléhat na dvě opravdu kvalitní útočné řady, vedle kterých by rostli další mladí hráči. To je příklad Lukáše Rouska, který ještě víc vyrostl po boku Michala Řepíka a Romana Horáka. V týmu musí být zkušení borci i mladí a agresivní kluci. Musí se vzájemně posouvat dál. Po mentorské stránce se nám skvěle osvědčil i Milan Jurčina nebo Saša Salák, vedle kterého zase budou růst naši mladší gólmani.

Ve kterých mladých hráčích vidíte největší potenciál k tomu, aby se probojovali trvale do A-týmu?
Šanci dostane více hráčů. Zatím si ale vede slušně například Patrik Prymula, Josef Slavíček, určitě i Tomáš Kulhánek, Kuba Konečný nebo Michal Klimo. Zajímavý potenciál vykazuje také Nino Tomov v dorostu.

Kdy se dozvíme jména posil?
Už zítra oznámíme první dvě jména, další budou následovat v květnu a letních měsících. Jednání běží naplno. Věříme, že budeme silní.

Odchází několik hráčů, kteří se zde strávili několik sezon. Jak se vám osobně loučilo s Lukášem Pechem, Honzou Buchtelem či Honzou Piskáčkem?
Se všemi jsem si sám zahrál. Bylo to pro nás všechny těžké. Rozcházíme se ale v dobrém. Nezbývá než všem zmíněným poděkovat za vše, co pro náš klub odvedli. Věřím, že nejen my, ale také fanoušci jim budou přát hodně štěstí.


Jaký je důvod jejich odchodu?
Začnu Lukášem Pechem. Je to borec, který má nakročeno do sparťanského Klubu legend. Snažili jsme se dohodnout na pokračování, Lukáš se ale nakonec rozhodl pro dlouhodobé angažmá v jiném extraligovém klubu. Jsme zastánci toho, že se snažíme se staršími hráči domlouvat na prodlužování smluv sezonu po sezoně. Tak to má nastavené třeba Milan Jurčina. Odchod Lukáše Pecha bolí, ale jeho rozhodnutí respektujeme.

Proč končí Jan Buchtele, kterému ještě probíhal kontrakt?
Došli jsme k dohodě, že to bude pro obě strany nejlepší. Buchta v klubu působil dlouho, byl můj spoluhráč, dobře se známe. Honzovi vůbec nevyšlo play off a shodli jsme se na tom, že jeho kariéře pomůže nový start.

Obranné řady opouští po osmi letech i Jan Piskáček.
Stejně jako Buchtovi s Pecháčkem mu musíme hlavně poděkovat. Je to dříč, poctivec, který měl neuvěřitelnou smůlu na zranění. Byl zároveň našim kapitánem, moc si ho jako člověka vážíme. Rozhodli jsme se dát na jeho pozici šanci mladším hráčům a odchovancům.

Delší dobu strávili v klubu také Robert Říčka s Andrejem Kudrnou. Proč jsme se rozhodli s nimi nepokračovat?
U obou rozhodla preference většího vytížení a jistější pozice v kádru, možná i finančně lukrativnější nabídka. To samé je i případ Matúše Sukeľa. My zároveň chceme ve třetí a čtvrté lajně dávat větší prostor mladším hráčům a odchovancům.

O dvou odchodech se fanoušci dozvěděli už dříve – Lukáš Rousek a Matěj Machovský budou pokračovat v prestižní NHL, respektive KHL.
Nutno říci, že si to oba zasloužili. Je pro nás čest, že má o hráče, kteří prošli naším mládežnickým systémem i áčkem, zájem tým z NHL. S Rousínem se rozcházíme ve velice pozitivní náladě. Věříme, že poté, co udělá v NHL velkou stopu, nezapomene na svůj extraligový klub a jednou se vrátí. Machy si za tři roky stabilních výkonů zasloužil zahraniční angažmá. Plní se mu sen a přejeme mu moc štěstí v Rize.

O zahraničí se spekulovalo také v případě Jana Košťálka, nakonec ale bude pokračovat v jiném extraligovém týmu. Proč?
Nejsme z jeho odchodu vůbec nadšení, mrzí nás to. Vyhrála u něj lukrativnější nabídka z jiného extraligového klubu. Samozřejmě jsme schopní elitní hráče dobře zaplatit, ale nehodláme se účastnit nesmyslných finančních dostihů. Honzu Košťálka musíme v sestavě adekvátně nahradit.

Proč v týmu končí obránci Kalina a Němec?
U Petra Kaliny jsme měli zájem, aby pokračoval. Odmítl nabídku dvouleté smlouvy, což nás u klubového odchovance mrzí. Věřili jsme mu, ačkoliv jsme u něj v poslední sezoně očekávali větší výkonnostní progres. Bohužel si před play off nedokázal vybojovat místo v základní sestavě. Příchod Ondřeje Němce byl předem plánovaný jako výpomoc na play off. Jeho zkušenosti byly znát nejen na ledě, ale také v kabině.

Jak vypadá situace ohledně pokračování Vladimíra Sobotky?
Mám pro všechny sparťany dobrou zprávu. Vláďa se rozhodl pokračovat u nás. Jednání jsou ve finální fázi, věříme, že je to otázka hodin či dnů. Jsme domluvení na pokračování na další tři sezony.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek