19. 9. 2021 | Vojtěch Martinek

SPA - PLZ 4:3p - Tuhá bitva se šťastným koncem!

5., neděle 19. 9. 2021
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Salák – Moravčík, Mikliš, Dvořák, Jandus, Polášek (A), Jeřábek – Sobotka, Horák, Řepík (C) – E. Thorell, Kaše, Chlapík – Buchtele, Vitouch, Forman (A) – Doležal, Zikmund, Prymula.
Plzeň: Pavlát – Budík, Čerešňák (A), Graňák, Jiříček, Kindl (C), Kvasnička, Kaňák – Dzierkals, Mertl, Schleiss – Kantner, Kodýtek (A), Bulíř – Blomstrand, G. Thorell, Lang – Malát, Přikryl, Kuťák.
Branky a nahrávky: 32. Polášek, 50. Horák (Sobotka), 52. Moravčík (E. Thorell), 62. E. Thorell (Chlapík, Kaše) – 9. G. Thorell (Kvasnička), 18. Schleiss (Dzierkals, Bulíř), 54. Schleiss (Dzierkals, Bulíř). Rozhodčí: Hodek, Šindel – Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 6:4, navíc Dvořák (SPA) 5 min.+OK. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 641. Střely na branku: 21:27. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Adam Polášek – Jan Schleiss.
Nedělní odpoledne se v libeňské O2 areně neslo ve znamení bitvy mezi Spartou a Plzní, která po necelých dvaašedesáti minutách litého boje skončila vítězstvím našeho týmu! Pod domácí branky se podepsali Adam Polášek, Roman Horák, Michal Moravčík a rozhodující trefu v prodloužení zařídil Erik Thorell.

Fotogalerie

Komentář

Do prvního vzájemného střetnutí mezi Spartou a Plzní, které bychom mohli též popsat jako souboj bratrů Thorellů, vstoupil lépe tým toho staršího – Gustava. Právě on v polovině deváté minuty otevřel skóre tečí projektilu Davida Kvasničky, jenž po kontaktu s jeho holí vymetl pravý horní růžek Salákovy svatyně. Západočeši se tak chopili vedení jako první.

Pražané se následně snažili na inkasovaný zásah odpovědět, brzdila je ale vyloučení – do boxu nejdříve zaplul Ondřej Mikliš a chvíli nato byli krátce po sobě trestáni Miroslav Forman s Martinem Jandusem. Indiáni početní výhodou nepohrdli a zvýšili svůj náskok, byť už v momentě, kdy byl ven ze hry jen mladý sparťanský obránce. Tentokrát se na střeleckou listinu zapsal Jan Schleiss, jenž stál nikým nehlídaný u pravé tyče a po převzetí krátké přihrávky Martinse Dzierkalse uklidil puk k brankové konstrukci – 2:0.


Sparťané tedy prostřední pasáž otevřeli s dvoubrankovým mankem, které měli šanci hned na začátku snížit po vyloučení Petera Čerešňáka. Na rozdíl od svých soků ale přesilovku v zásah nepřetavili a dokonce během ní museli čelit i velké šanci protihráčů – do úniku se totiž dostal Tomáš Mertl, na jehož zakončení si ovšem připravený Salák počíhal.

O2 arena tak mohla poprvé začít slavit až přesně po dvaatřiceti minutách hry. Tehdy se během velkého náporu domácích hráčů na pravém kruhu uvolnil Adam Polášek, který chtěl ještě kotouč posunout přímo před Pavlátovu branku na hokejku Zdeňka Doležala. Druhý jmenovaný se ho nakonec vůbec dotýkat nemusel – mezi tři tyče totiž sjel po čepeli jednoho z bránících plzeňských hráčů. Po dvou třetinách tedy v O2 areně platil stav 1:2.


Hosté si v průběhu prvních minut poslední části vypracovali dvě velké šance, obě však však skončily nepřesnými přihrávkami. Salák neměl moc práce ani při následné početní převaze Západočechů po trestu Vladimíra Sobotky za hákování, kterou sparťanská obrana zvládla na jedničku a držela hru daleko od svého brankoviště.

Jejich solidní výkon tak připravil útoku příležitost srovnat a dokonce i otočit. Studenou sprchu pro indiány v čase 49:40 spustil Roman Horák, který z pozice před brankou na posledních chvíli změnil trajektorii Sobotkovy střely a poslal jí mimo dosah Dominika Pavláta. Dřív než se pak plzeňský brankář stačil pořádně vzpamatovat, svítilo na kostce v kolonce domácích gólu číslo tři – tentokrát ho projektilem k tyči překonal Michal Moravčík.

Úsměv na tvářích pražských fanoušků ovšem brzy zmrzl. Po vyhrocené situaci odešel do sprch s trestem do konce utkání Tomáš Dvořák a jen o malou chvíli později byl vyloučen Ondřej Mikliš, což znamenalo celé dvě minuty hry tři na pět pro svěřence Josefa Jandače. Ti ani přes kvalitní start nakonec další kotouč mimo Salákovu klec neudrželi – lehkým ťuknutím z hranice brankoviště si na hattrick zadělal Jan Schleiss.

Zbytek dlouhého oslabení už ale zvládli a jelikož do konce základní hrací doby další trefa nepadla, o výsledku tuhé bitvy muselo rozhodnout prodloužení.


Pětiminutové nastavení v již tradičním formátu tři na tři záhájila lépe Sparta, jejíž aktivita velmi brzy přinesla ovoce. Už po minutě a půl našel Filip Chlapík dlouhou přihrávkou z modré čáry před brankoviště najíždějícího Erika Thorella, který následně puk hravě uklidil k levé tyči. Sečteno, podtrženo – 4:3.

Ohlasy trenérů

Tomáš Hamara (HC Sparta Praha): "Do zápasu jsme vstoupili špatně a trošku lehkovážně. Dělali jsme zbytečné fauly, kterých bylo z naší strany hodně. Bohužel nám ani příliš nejdou oslabení, z nichž jsme inkasovali. Do druhé třetiny jsme vstoupili s drobnými změnami, zlepšili jsme pohyb, začali jsme být agresivnější a tlačili jsme se více do hry. Plzeň však byla na koni, takže to pro nás bylo těžké. Dali jsme jeden gól, ale pořád to nebylo ono. Ve třetí třetině už jsme trošku dominovali, hráli jsme více na kotouči, měli jsme dobrý pohyb, ale pořád nám ještě chybí větší tlak do branky. Místo zakončení hodně kombinujeme. Zápas jsme nakonec otočili, i přesto, že pak přišla z naší strany nesmyslná vyloučení. V prodloužení to bylo už z naší strany vcelku perfektně odehrané. Byli jsme silní na kotouči, dostali jsme se do šancí, což vyústilo v rozhodující gól a dva body pro nás. Za výhru jsme moc rádi."

Tomáš Vlasák (HC Škoda Plzeň): "Vstoupili jsme do utkání dobře, první třetina byla z naší strany dobrá, měli jsme pohyb a dali jsme v první třetině dvě branky. Věděli jsme, že ve druhé třetině Sparta zabere, což se potvrdilo, ale uhráli jsme ji celkem slušně. Ve třetí části jsme začali dělat občas nepochopitelné věci, které Sparta využila a vrátila se do hry. Následně nám trochu pomohl jejich vyloučení, když soupeř hrál ve třech. Vyrovnali jsme, ale v prodloužení už jsme tahali za kratší konec. Na kotouči jsme byli hodně málo, což vyústilo ve vítězství Sparty."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek