30. 4. 2019 HC Sparta

Sparta posiluje útok! Přichází čtyři hráči

Se začátkem přestupního období přichází do sparťanské kabiny čtyři noví hokejisté. Z Chomutova se stěhuje do Sparty zkušený centr Vladimír Růžička a z Plzně šikovný útočník David Stach. Ještě loni hrál Kontinentální ligu za Slovan Bratislava nadějný forvard Matúš Sukeľ, hájící aktuálně dres slovenské reprezentace. Do Sparty se zároveň vrací odchovanec David Dvořáček, který rovněž posílí naše útočné řady.

Největší pozornost poutá jméno VLADIMÍRA RŮŽIČKY mladšího, jenž si Spartu vybral mezi několika vážnými zájemci. "Obrovsky mě potěšilo, že zrovna mě Sparta oslovila. Hned to byla varianta číslo jedna. Sparta je jedním z nejtradičnějších klubů v extralize i celé Evropě. Vím, že to nebudu mít ve Spartě ze začátku lehké, chci ale fanouškům dokázat, že za Spartu mohu hrát a bojovat," říká Vladimír Růžička v otevřeném rozhovoru pro naše webové stránky. "Chci pomoci dostat Spartu zpět na pozice, kam tento klub s obrovskou historií patří," dodává zkušený centr.

OTEVŘENÝ ROZHOVOR S VLADIMÍREM RŮŽIČKOU

Útočník, který strávil posledních pět let v Chomutově, by měl týmu pomoci hlavně v ofenzivní produktivitě a převzít roli jednoho z lídrů na ledě. "Je to zkušený centr, který v extralize odehrál už dost zápasů na to, aby se od něj mohl očekávat výrazný podíl na zlepšení našeho celkového, nejen ofenzivního projevu," vysvětluje jeden z prvních přestupů sportovní manažer Michal Broš. "V kariéře už ustál období vzletů i pádů. Je pokorný, vyzrálý, touží Spartě pomoci, i když si mohl zvolit jiné kluby, kde by jeho role byla mnohem pohodlnější a méně stresující. Věříme, že se stane jedním ze spolehlivých pilířů sparťanské sestavy," uvádí Broš. 


Velice zajímavou posilou je také explzeňský forvard DAVID STACH. Útočník, který hokejově vyrostl ve Finsku, má za sebou i dosud platný rekord v produktivitě Chance ligy. Špatně si nevedl ani v minulých sezonách v dresu Indiánů. "Po Růžovi je to další kreativní útočník, který dokáže pomoci vytvořit spoluhráčům dostatek příležitostí. Má opravdu spoustu kreativních ofenzivních nápadů," konstatuje sportovní manažer. "Nabídka Sparty se prostě neodmítá. Těším se na vyhecované zápasy ve sparťanském dresu," uvádí sedmadvacetiletý forvard. 



V prvních útočných formacích využívali trenéři slovenského národního týmu v posledních zápasech další akvizici Sparty, útočníka MATÚŠE SUKEĽA. Hbitý útočník si pozvánku do reprezentace zasloužil za solidní hru v dresu bratislavského Slovanu v Kontinentální lize, kde se mu dařilo i přes nevýrazné výkony celého týmu. 

"Je stále mladý a nesmírně pracovitý. Vedle toho mu ale nechybí šikovnost a má velký potenciál stát se dalším důležitým kouskem skládačky našeho mladého týmu," slibuje si od slovenské naděje Michal Broš. "Moc se těším do Prahy, slyšel jsem jen skvělé zvěsti o sparťanských fanoušcích a těším se i na domácí O2 arenu, je to krásný stadion," uvedla slovenská posila. 


Z prvoligového Prostějova se do Sparty vrací odchovanec DAVID DVOŘÁČEK. Loni zažil velice povedenou sezonu, když nasbíral hned 40 bodů a v šestadvaceti letech si řekl o další šanci u svého mateřského klubu. "Dlouhodobě patřil mezi nejlepší hráče druhé nejvyšší soutěže. Neschází mu pracovitost, zároveň má už dost zkušeností a sparťanské srdce. Rozhodli jsme se mu dát šanci dokázat, že se může stát stabilním členem sestavy Sparty, za kterou v minulosti za všech okolností přijel vypustit duši," dodává Broš. "Jsem za to nesmírně, opravdu nesmírně šťastný, že jsem dostal další šanci. Hodně jsem obětoval tomu, abych se vrátil zpátky. Jsem za to strašně rád," říká šťastná posila. 

Všechny čtyři posily by měly zapadnout do inovované podoby sparťanského kádru, který ale ještě nemá finální podobu. "V minulé sezoně jsme měli problémy soupeře přehrávat či přestřílet. Byl to důsledek toho, že naše hra s pukem nebyla ideální. Měli jsme slabou úspěšnost přechodu útočné modré čáry. I podle toho jsme vybírali tyto posily. Přinesou nám větší rychlost, nebo lepší hru na puku, v ideálním případě obojí," dodává Tomáš Vrábel, sportovní analytik klubu.

Profil Vladimíra Růžičky mladšího:

Vladimír Růžička mladší už od svých začátků patřil mezi největší talenty ročníku 1989. Odchovanec pražské Slavie patřil k tahounům mládežnických týmů, ze kterých se probojoval až do prvního týmu, kde si pod vedením svého otce Vladimíra Růžičky připsal v sezoně 2005/2006 prvních třináct extraligových startů s bilancí jednoho gólu a jedné asistence. Ve stejném ročníku pak získal bronzové medaile na mistrovství světa do 18 let, ale trvalé místo v prvním týmu získal až o dva roky později.

Urostlý centr nastupoval stabilně v základní části i ve vyřazovacích bojích a nakonec na jaře 2008 pomohl Slavii k zisku mistrovského titulu. V dalších letech už byl Vladimír Růžička pevným článkem základní sestavy, zahrál si v dresu Slavie jedno neúspěšné finále proti Karlovým Varům a dvakrát získal extraligový bronz. Změna pak přišla v létě 2014, kdy se Vladimír Růžička vydal do Chomutova, kterému pomohl do nejvyšší soutěže.

V dresu Pirátů se stal oporou, ale na jaře 2019 nezvládl jeho tým baráž a Severočeši spadli o patro níž. To už se ale bývalého mládežnického reprezentanta týkat nebude, protože se rozhodl stát součástí Sparty, se kterou se dohodl na nové smlouvě. 

Profil Davida Stacha:

Kladenský rodák David Stach začínal s hokejem právě ve svém rodném městě, kde patřil už od mládežnických výběrů k největším talentům svého ročníku. Výrazněji se prosadil v sezoně 2008/2009, kdy coby dorostenec nasbíral ve 46 zápasech celkem 77 bodů a další ročník tentokrát v juniorce zakončil s bilancí 42 bodů ve 43 zápasech. Mládežnický reprezentant se poté vydal na zkušenou do Finska, kde nastupoval převážně za juniorku Lukko Rauma, ale během tří let si připsal tři starty v nejvyšší finské soutěži a dalších patnáct zápasů přidal ve druhé finské lize.

Mezi muži se ale David Stach trvale neprosadil, a proto v roce 2013 zvolil návrat do Kladna. Mladý útočník však nastupoval převážně v nižší soutěži a jeho extraligová bilance se zastavila na jediném startu. Po sestupu Rytířů byl už ale v dalších sezonách jejich výraznou oporou a jednou z největších hvězd druhé nejvyšší soutěže. Zlomovou sezonou byl ročník 2015/2016, ve kterém kladenský útočník nasbíral v 51 zápasech základní části neuvěřitelných 91 bodů!

Vydařená sezona vynesla Davidu Stachovi angažmá v extraligové Plzni, kde se stal stabilním členem základní sestavy. Během tří sezon naskočil do 109 zápasů základní části, ve kterých nasbíral 70 bodů a s Plzní si zahrál také finále a semifinále Tipsport extraligy. Před sezonou 2019/2020 se pak člen širšího reprezentačního kádru vydal za další velkou výzvou, když se upsal pražské Spartě.

Profil Matúše Sukeľa:

Pracovitý útočník Matúš Sukeľ patří do mladšího ročníku 1996, přesto už má za sebou bohaté zkušenosti. Rodák z Liptovského Mikuláše strávil svou mládežnickou kariéru převážně tam, ale jeho kariéra letí strmě vzhůru. V sezoně 2014/2015 se coby hráč extraligového výběru slovenské reprezentace do 20 let probojoval na světový šampionát, kde v sedmi zápasech pomohl Slovensku k senzačnímu zisku bronzových medailí.

V dalším ročníku si mladý útočník vyzkoušel krátké angažmá v juniorském výběru Tappary Tampere, kde si připsal 19 startů. V létě 2016 se pak Matúš Sukeľ vrátil do Liptovského Mikuláše, v jehož dresu si řekl o pozornost Slovanu Bratislava. V KHL nakonec naskočil do pěti zápasů, ve kterých mu dělali v jedné formaci společnost hvězdní spoluhráči Jonathan Cheechoo a Jeff Taffe. Nadějný útočník strávil v Liptovském Mikuláši i další ročník, během kterého si řekl o nominaci na olympijské hry v Jižní Koreji, kde si připsal jeden start.

Před sezonou 2018/2019 uspěl reprezentační útočník na zkoušce ve Slovanu Bratislava, v němž strávil převážnou část sezony a v KHL odehrál 60 zápasů základní části s bilancí deseti gólů a osmi asistencí. Od léta 2019 se ale snaží prokázat své kvality v dresu pražské Sparty.

Profil Davida Dvořáčka:

Odchovanec sparťanského hokeje strávil v Holešovicích svá dorostenecká léta, před sezonou 2010/2011 se rozhodl zkusit štěstí ve finské Tappaře Tampere. Po dvou sezonách v jejím juniorském týmu se vrátil do Česka, kde se dohodl s prvoligovým Havlíčkovým Brodem, který byl jeho kmenovým týmem i v dalším ročníku. David Dvořáček však nastupoval i za juniorský tým Sparty, která se ozvala i před ročníkem 2014/2015.

Mladý útočník absolvoval letní přípravu, během které si řekl o místo v prvním týmu, za který nakonec nastoupil do 40 zápasů základní části a devět startů přidal v play off. První extraligový gól si pak připsal až v 51. kole na ledě Litvínova, kde se v předchozím vzájemném utkání dokonce popral s Jiřím Šlégrem, za což si získal uznání sparťanských fanoušků. Těm se poté ztratil z očí, když se přes Kladno a Havířov dostal do Prostějova.

V dresu Jestřábů nakonec odehrál poslední dvě sezony, v nichž patřil k oporám týmu a dvakrát mu pomohl do play off. Během toho neústupný forvard vypomohl ve třech extraligových zápasech také své Spartě, která se s ním před sezonou 2019/2020 dohodla na novém kontraktu a oznámila ho jako jednu z prvních letních posil.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek