2. 2. 2022 Daniel Ryl

Sobotka: Bitka byla povinnost vůči týmu!

Takhle se bojuje za Spartu! Útočník Vladimír Sobotka neváhal v závěru zápasu proti Pardubicím shodit rukavice s Dennisem Robertsonem, přestože už v noci se přesouvá s Michalem Řepíkem na své první olympijské hry. "Nemůžu přemýšlet, jestli si něco udělám. Mám tu nějakou povinnost vůči týmu. Na olympiádu se těším, medaile by byla krásná," zasnil se před odletem na Hry, které mu třikrát smolně unikly.

Neváhal jsi, jestli z bitky s Dennisem Robertsonem couvnout i kvůli Pekingu?
Ne, dobrý. Jsem rád za vítězství, ať to stálo, co to stálo! Nemůžu přemýšlet o tom, jestli si něco udělám. Mám tu nějakou povinnost vůči týmu. Nemám žádný problém se porvat, patří to ke hře. Musím ale uznat, že Dennis je silný borec. (usmívá se)

Jak se závěrečná bitka semlela?
Šel jsem ve středu hřiště po puku, otočili jsme se a trošku se strkali. Camara mi předtím dal z boku krosček do oka. Úplně srabácky. A vzniklo z toho, co vzniklo.

V kariéře sis s olympiádou vybral dost smůly - jednou ses nevešel do nominace, Soči ti uniklo kvůli zranění a naposledy jsi působil v NHL. Oddechl sis, že konečně - doufejme - prolomíš smůlu?
Jsem rád, že můžu do Pekingu jet. Je to těžká situace, takže aktuálně jsem rád, že nejsem pozitivní a nezranil jsem se, když mě smůla provázela celou kariéru. Už jenom doufám, že nasednu do letadla a přiletím tam zdravej. (směje se)

Může být nové prostředí a jiná parta ideálním impulzem a pročištěním hlavy před play-off?
Moc si neorazím, protože v noci letíme. (usmívá se) Čeká mě dlouhá cesta a hlavní je se dostat do Pekingu ve zdraví. Vůbec nad tím takhle nepřemýšlím, nejsem žádný velký plánovač. Můj cíl je vydržet zdravý a udělat maximum pro tým. Uvidíme, co přijde, ale vrátit se s medailí by bylo krásné.

Olympiáda je pro sportovce svátkem, ale i velkým zážitkem. Těšíš se na život ve vesnici?
Čeká mě první olympiáda a velká akce, takže se budu snažit si ji maximálně užít. Doufám, že uděláme nějaký výsledek. Určitě jsem natěšený a zvědavý, co se bude v Číně dít.

Co od hokejového turnaje čekáš?
Abych pravdu řekl, tak v aktuální situaci nevím. Budu se soustředit sám na sebe a udělám všechno, aby se COVID nerozšířil do týmu. Musíme se každý soustředit na vlastní výkon a odevzdat maximum.

Většina týmů bere zkušenější hráče, budou tedy zkušenosti klíčem k úspěchu?
Doufám, že ano! Všichni budeme chtít odevzdat maximum pro tým a společný úspěch. Tým na to máme dostatečně kvalitní a zkušený.

I bez hvězd NHL budou na turnaji hrát hvězdy jako Eric Staal nebo David Krejčí. Budou podle tebe i na tomto turnaji rozdíloví?
David je David. Klíčový hráč, kterého potřebuje každý tým, pokud chce být úspěšný. David dokazoval své kvality v NHL, potvrzuje je i v Česku a pořád má věk, aby byl klíčovým hráčem. Je to jeden z lídrů, který potáhne náš tým. Všichni mu věříme a půjdeme za ním.

Když to alespoň trošku půjde, vyrazil bys rád zafandit na jiné sporty?
Už jsem přemýšlel, jestli se vůbec někam dostaneme. Nemám tušení, ale když to půjde, rád se půjdu podívat.

Víme, že máš rád MMA, což jsme dneska viděli, ale ta na programu nebude, tak co tě láká?
Mám rád rychlobruslení, takže bych rád viděl Martinu Sáblíkovou. Zajímá mě i lyže a prkno, takže bych rád viděl Ester Ledeckou, ale když bude příležitost, rád podpořím každého.

Dostal jsi doma od holek úkol, aby sis nechal místo v kufru na plyšového maskota, který jde mezi sportovci tradičně na dračku?
Já bych jim teda rád přivezl zlatou medaili. (směje se) Vůbec nevím, jaké budeme mít možnosti, ale samozřejmě holkám nějaký dárek rád přivezu.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek