19. 8. 2019 Marek Táborský

Barbora Snopková Haberová: Chceme plnou O2 arenu

Hokej k jejímu životu patří stejně neodmyslitelně jako zodpovědnost spojená s vysokými manažerskými funkcemi.  I přes to nástup Barbory Snopkové Haberové na pozici generální manažerky a předsedkyně představenstva Sparty vyrazil dech většině veřejnosti, a to nejen té hokejové. „První měsíce byly opravdu náročné, ale výsledky přípravných zápasů ukazují, že jsme se vydali správným směrem,“ říká ve svém prvním rozhovoru nejvýše postavená žena českého hokeje.

Jste součástí a vlastně i symbolem něčeho, co by se dalo nazvat sparťanským zemětřesením. Jak vnímáte svůj start v klubu?
Moc dobře jsem věděla, že naskakuji do rozjetého vlaku, který není možné na měsíc dva zastavit a v klidu vše do detailu zanalyzovat a naplánovat. Během krátké doby se nám ale podařilo sestavit skvělý manažerský tým, který pomůže vrátit Spartu tam, kam vždy patřila. 

A kde to podle vás je?
Jsme Sparta. A Sparta je jedním z nejtradičnějších klubů. Je to klub, který vyvolává obavy, klub, na který se každý náš soupeř speciálně připravuje. Patříme do čela tabulky a nejužšího boje o titul. Věřím nám. 

S tím by měli pomoct i Petr Ton a Jaroslav Hlinka, které jste si do klubu přivedla. Jak máte rozdělené role?
Jako generální manažer nesu zodpovědnost za kompletní chod, a především za rozvoj klubu. Mám ráda dialog s celým managementem i trenérem Kruppem. Sbírám názory, které jsou mnohdy velmi odlišné, ale vždy musíme dojít ke konsenzu. U Petra s Jardou jde o hlavní mužstvo a mládežnický hokej. Finální rozhodnutí jsou ale vždy na mně. 

Je to klub, který vyvolává obavy, klub, na který se každý náš soupeř speciálně připravuje. Patříme do čela tabulky a nejužšího boje o titul. Věřím nám.
Barbora Snopková Haberová

Proč právě duo Ton a Hlinka?
Na Petra jsem dostala doporučení od Vítka Šuberta, místopředsedy představenstva, který se ve Spartě pohybuje několik let. Petr klub skvěle zná a díky svým zkušenostem mu může hodně pomoct. S Jardou je ta situace vlastně úplně stejná. A byla to dobrá volba.  Pro mě je v práci hodně důležitá i lidská stránka a ta je u obou perfektní. Hlavní mužstvo tvrdě maká a vztahy mezi managementem a kabinou jsou teď opravdu výborné. 

A majitel klubu Karel Pražák? Zasahuje do vedení klubu?
Pan Pražák je skvělý manažer a obchodník, a navíc velký hokejový fanda, který sám ještě hokej aktivně hraje. Strategický rozvoj klubu s ním rádi konzultujeme, zajímá se a chodí teď i na přípravné zápasy.

S kým trávíte v práci nejvíc času?
To asi nedokážu říct. Uvnitř týmu se neustále potkává každý s každým, těžko to nějak seřadit. Ze začátku to bylo se sportem, teď s marketingem a pochopitelně průběžně s obchodem. Za velmi krátkou dobu musíme připravit celou sezonu. Teď jsme v kanceláři od rána do večera, ale baví nás to, jsme jeden tým, a tak ten čas asi ani nevnímáme. 

Posilami jste práci zpříjemnili i Uwemu Kruppovi. Je s posilami spokojen? A uvažovali jste někdy o hledání jiného trenéra?
Rozhodně neuvažovali. Potkali jsme se hned druhý den po nástupu do funkce. Uwe je skvělý trenér, velký profesionál a vzor v kabině. Věděla jsem to hned, jak přišel, po pár větách. Náš klub dovede daleko. O tom nepochybuji. Kádr jsme posílili výrazně a sám Uwe by jistě potvrdil, že mu to dělá radost. Na výběru hráčů se samozřejmě spolupodílel. Máme dohodu, že nového hráče podepíšu až potom, co mi Petr, Jarda i Uwe řeknou, že ano. Vše je o dialogu. Teď bude na Uwem, aby s posíleným kádrem předváděl co nejlepší výkony. Tréninky a výsledky prvních přípravných zápasů ukazují, že jdeme správnou cestou. Kluci na ledě makají a fanoušci se výborně baví. Zatím je vše, jak má být, a tak to, pevně věřím, i zůstane. 

Za méně než měsíc vás čeká křest ohněm s Plzní. K té máte navíc sama velmi blízko. Bude pro vás ten zápas něčím speciální?
Můj dědeček je v Plzni tak trochu legenda, manžel je navíc jejich kondiční trenér. Jistě zajímavá kombinace. (smích) To utkání bude ale speciální z úplně jiného důvodu. Bude to první soutěžní zápas nové sezony. První, na kterém se budeme podílet. Od května děláme všechno pro to, aby to byl první zápas té Sparty, které se znovu každý bojí a kterou nikdo nezastaví.

Na co byste fanoušky na první zápas nalákala?
Na Spartu a skvělý hokej samozřejmě. Chystáme pro ně také celou řadu novinek a překvapení, teď je ale příliš brzo na to, abychom prozrazovali jakékoli detaily. Ještě si to pár dní necháme pro sebe, ale určitě stojí za to se přijít podívat osobně 12. září do O2 areny. Na stadion chceme hlavně dostat co nejvíce nových fanoušků. Hokej musí být zábava. Přeci napětí a emoce spojené s fanděním přímo v aréně se nedají srovnávat se sledováním hokeje z gauče. O2 arena a její okolí navíc nabízí super vyžití před zápasem i po něm. Těšíme se i na nedělní zápasy od 16.00, kdy opravdu může přijít fandit celá rodina a o tom to přeci všechno je. My v Praze máme trošku těžší situaci, té zábavy a vyžití je tady opravdu hodně. Pro kluky ale chceme na ledě tu nejlepší atmosféru a já pevně věřím, že nás v tom fanoušci nenechají a O2 arenu zaplní tuto sezonu hned několikrát. 

Od května děláme všechno pro to, aby to byl první zápas té Sparty, které se znovu každý bojí a kterou nikdo nezastaví.
Barbora Snopková Haberová

Sparta ale není jen hlavní mužstvo. Jaké si kladete cíle v mládežnickém hokeji?
Fungující mládež je alfa a omega sportovně i ekonomicky prosperujícího klubu. To si uvědomujeme a budeme na to klást extrémní důraz. Dnes u nás svůj talent rozvíjí více než 300 mladých hokejistů. Chceme, aby každý z nich moc dobře věděl, že pokud bude poctivě pracovat a zlepšovat se, může to dotáhnout až do hlavního mužstva. Naším cílem je zabudovávat do kádru A-týmu co nejvíc našich odchovanců. Kluky to musí motivovat. Přesun z mládežnického do dospělého hokeje je samozřejmě náročný. Právě proto jsme se dohodli na tak úzké spolupráci s Kadaní. Zápasy v druhé nejvyšší soutěži pomohou našim mladým hráčům se snadnějším vstupem do dospělého hokeje. 

Vzpomenete si na svůj nejemotivnější hokejový zážitek?
S manželem jsem prožívala většinu jeho kariéry. Takže to bude určitě extraligový titul, který získal s pardubickým Dynamem, ale zažili jsme toho spoustu. Teď se Spartou v den našeho přípravného zápasu se Slavií jsem se probudila s pocitem, že jdu na zkoušku na vysoké škole. (smích) Nervozita tam byla, ale když jsem viděla kluky na ledě, úplně to ze mě spadlo a neskutečně jsem si to užila. Atmosféra byla úžasná, za to bych ještě jednou chtěla poděkovat fanouškům a celému fanklubu. Bylo to pro mě zase něco úplně nového a opravdu už se moc těším, až začne hokejová sezona. Pevně ale věřím, že mě ten nejemotivnější zážitek ještě čeká. Strašně moc bych to přála klukům, fanouškům, sponzorům… prostě nám, sparťanské rodině. Myslím, že si to všichni už opravdu zaslouží.

BARBORA SNOPKOVÁ HABEROVÁ

Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Manažerské zkušenosti sbírala jako členka nejužšího vedení České pošty a místopředsedkyně správní rady Nadace České pošty. Ve skupině Kaprain působí od roku 2018. Pochází z hokejové rodiny – její dědeček je legenda plzeňského hokeje Zdeněk Haber, otec je dlouholetý extraligový rozhodčí Ivo Haber a manžel Jan Snopek, který získal mistrovský titul s Pardubicemi, dnes působí jako kondiční trenér extraligové Plzně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek