5. 12. 2019 Kateřina Eisová

​Uwe Krupp: Vždy je prostor na zlepšení

Náš tým se momentálně nachází v čele tabulky, vyhrál osmnáct z posledních devatenácti zápasů a vytvořil rekord ve vyhraných venkovních zápasech v řadě. Dosavadní průběh sezony nemohl být pro sparťany lepší. Hlavní kouč UWE KRUPP zhodnotil výkony jeho týmu po uplynulé necelé polovině soutěže. „Dosáhli jsme určité stability v našich výkonech, ale stále máme prostor ke zlepšení,“ říká hlavní tvář sparťanské lavičky.

Už se těšíte se na zápas v Drážďanech?
Ano! Je to událost, bude to skvělý zážitek jak pro hráče, tak pro fanoušky. Před pár dny jsme byli v Drážďanech na tiskové konferenci a přípravy vypadají parádně! Stadion má kapacitu 32 000 lidí, sám jsem zažil něco podobného, když jsem trénoval německý národní tým. Na mistrovství světa v roce 2010 jsme hráli zahajovací zápas v Schalke, kam přišlo 80 000 lidí. Při zápasu jsem to nevnímal, byli jsme soustředění, ale když jsem se poté díval na dokument, který o zápasu vznikl, přišlo mi to neuvěřitelné.

Vnímáte tento zápas více prestižně?
Pro hráče to bude jedinečný zážitek, ale budu je připravovat jako na kterýkoliv jiný zápas. Hlavní je pro nás získat tři body. V těchto zápasech se ale hokej bere jako poslání. Bude to příležitost udělat reklamu extraligovému i celému českému hokeji. Fanoušci dostanou možnost v jeden den porovnat český a německý herní styl, půjde o opravdu unikátní zážitek.

Nebojíte se, že vám bude zima?
(smích) Horší by byl déšť. Možná se párkrát budu muset na střídačce proběhnout tam a zpátky, ale pořád pro nás bude lepší, když bude mrznout, než když by pršelo. Doufám, že nám počasí bude přát!

Zpátky k aktuální situaci. Jaký je momentální stav Marka Kvapila?
Zlepšuje se, pravidelně trénuje s týmem i individuálně s Františkem Ptáčkem mimo led, bruslit ještě nechodí, ale měl by brzy začít. Tvrdě na sobě maká, rukou už může plně hýbat, což jsou skvělé zprávy.

Bude pro vás jako trenéra těžké ho zařadit do sestavy, která momentálně skvěle funguje?
Je to jeden z těch příjemnějších problémů, horší by bylo mít hráčů málo. Díky bohu tomu zatím tak není, ale je možné, že se do jeho příchodu někdo zraní, takže se pro něj vytvoří místo samo.

Je to elitní hráč, ale myslíte si, že pro něj bude návrat těžký?
Vlastně to pro něj bude začátek sezony. Není to žádný začátečník nebo naivní mladý kluk, ví, že bude muset být trpělivý, než se dostane do formy. Momentálně je nejdůležitější, aby se první vrátil na led, pak budeme řešit jeho zařazení do hry, to je pořád otázka týdnů. Na jeho návrat se těšíme, je to rozdílový hráč, který pro tým odváděl skvělou práci, než se zranil.


Jaká je situace s Michalem Řepíkem?
Jeho zranění je spíše otázka týdnů než dnů, do hry by mohl naskočit po reprezentační pauze.

Z posledních 19 zápasů máte 18 výher. Co stojí za těmito skvělými výsledky?
Samozřejmě je to hezká statistika, ale pro mě je více než počet výher důležitější fakt, že si moji hráči dokáží najít způsob, jak vyhrát jakýkoliv zápas. Musí se jim za to dát kredit. Máme šanci vyhrát v každém zápase, nestává se často, že bychom prohrávali o čtyři nebo více gólů. To je pro mě důležité. Naše výkony jsou stabilní. Na začátku sezony jsme možná měli pár zápasů, kde náš útok nebyl tak dobrý, nesedlo nám to. Přesilovky nám nefungovaly tak, jak bychom si představovali, ale za to naše obrana hrála solidně. Pak jsme zase odehráli zápasy, kde nás útok podpořil v rozhodujících situacích. Momentálně jsme dosáhli určité rovnováhy a stability ve výkonech, s čímž jsem velmi spokojený.

Myslíte si, že stále máme prostor pro zlepšení?
Vždycky něco můžete zlepšit. Naše zápasy jsou vyrovnané, některé z nich rozhodujeme v posledních minutách nebo v nastavení, z osmnácti zápasů jsme jen v pěti vyhráli o dva nebo více gólů. To ukazuje, jak vyrovnaná extraliga je. Pokračujeme se stejným nasazením, chceme se zlepšovat a moc nekoukáme na pořadí v tabulce, ale spíše na to, jak hrajeme a jak dodržujeme herní plán a systém.

Jak byste zhodnotil progres Tomáše Dvořáka?
Hraje výborně. S Milanem Jurčinou si sedli a odvádí skvělou práci. Hraje jednoduše, moc se nám líbí. Skvěle přijmul svou roli a sedlo mu to, myslím si, že jemu, Petrovi Kalinovi, Honzovi Košťálkovi a ostatním mladým obráncům hodně pomohla minulá sezona. Odehráli spoustu důležitých minut, což jim pomohlo v herním vývinu. Tomáš je jedním z hráčů, kteří třeba na ledě nejsou tolik vidět, ale to je součást jeho role. Odvádí spoustu neviditelné práce, která je ale pro vývoj hry nesmírně důležitá.

Lukáš Rousek byl nominován do národního týmu. Vidíte zlepšení i v jeho hře?
Rozhodně fyzicky zesílil. Má spoustu potenciálu a také má přesně vytyčený cíl, což je důležité. Chce být dobrým hráčem a dostat se do NHL, získává od Buffala spoustu pozitivní pozornosti a ohlasů. Na trénincích je soustředěný, dobře se připravuje. Také může hrát v jakékoliv lajně, dokonce chvíli hrál i na centru, což zvládl bravurně. Je dobrý v obranné činnosti a dává důležité góly. S trenérským štábem se z něj snažíme udělat kompletního hráče. Od minulé sezony se určitě ještě zlepšil.

Plánujete stále měnit brankáře jako dosud?
Trenér brankářů Petr Přiryl s nimi skvěle pracuje. Všichni spolu mluví a oběma brankářům se v této situaci daří. Vypadá to, jako bychom je prostě zápas co zápas střídali, ale je v tom systém. Každý chytá proti jiným týmům. Nikdy jsem se v této situaci neocitl, vždy jsem měl jasnou jedničku, takže je to i pro mě nové, ale Machymu i Sedlovi to sedí. Oba i celý tým rozumí tomu, co s nimi děláme a kam směřujeme.

Vrátí se Tomáš Pavelka z Litvínova?
Budeme to probírat s celým sportovním úsekem. Do play off potřebujete devět obránců, hraje ke každý druhý den a zápasy jsou těžké, je dobré, když máte možnost hráče protočit. Momentálně je pro něj lepší, aby hrál v Litvínově, než aby tady seděl na tribuně.

Sparta má druhý nejvyšší počet trestných minut. Pociťujete, že to ovlivňuje naši hru?
Loni to bylo horší, naši hru to rozbíjelo. Letos to tolik nevnímám, samozřejmě, že čísla sleduji, jsou vysoká, ale také získáváme hodně přesilovek. Když se podívám na své speciální formace, je pro mě důležitý gólový diferenciál mezi tou přesilovkovou a tou pro oslabení. Pokud moje přesilovková formace vstřelí šestnáct gólů a moje formace na oslabení pustí deset, jsme šest gólů v plusu. To mi pak pomáhá v přípravě zápasových plánů. Celkově si ale myslím, že se všem mým speciálním formacím daří.

Co si myslíte, že momentálně Spartu nejvíce trápí?
Nemyslím si, že máme jeden velký problém, ale více malých aspektů, na kterých potřebujeme pracovat. Například si myslím, že stále můžeme zlepšit přesilovky, mohli bychom více střílet, a naopak v tom více bránit soupeři. Žádný velký problém ale nemáme, což je dobré.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli