12. 9. 2019 | Vojtěch Martinek

SPA - PLZ 7:6p - Divoká bitva se šťastným koncem

1., čtvrtek 12. 9. 2019
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Machovský – Piskáček, Polášek, Kalina, Blain, Ďaloga, Košťálek, Pavelka – Dočekal, Černoch, Smejkal – Kudrna, Pech, Forman – Rousek, Sukeľ, Říčka – Kvapil, Růžička, Řepík.
Plzeň: Frodl – Pulpán, Čerešňák, Moravčík, Kaňák, Budík, Vráblík, Houdek – Pour, Mertl, Gulaš – Němec, Vlach, Kantner – Rob, Kolda, Indrák – Straka, Kodýtek, Eberle.
Branky a nahrávky: 2. Řepík (Polášek, Růžička), 21. Smejkal (Dočekal), 21. Řepík (Kvapil, Kalina), 35. Košťálek (Pech, Polášek), 38. Říčka (Smejkal, Sukeľ), 41. Dočekal (Smejkal, Košťálek), 65. Košťálek (Forman, Ďaloga) – 5. Rob (Gulaš, Mertl), 15. Gulaš (Pulpán, Mertl), 16. Straka (Eberle), 44. Gulaš (Mertl), 55. Mertl (Gulaš, Pour), 57. Němec (Budík, Čerešňák). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 11:10, navíc Forman (SPA) a Piskáček (SPA) 10 min. OT, Houdek (PLZ) 10 min. OT a 5 plus do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 8 632. Střely na branku: 34:36. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 6:3, 6:6, 7:6. Nejlepší hráči utkání: Michal Řepík – Milan Gulaš.

První kolo nového ročníku Tipsport extraligy rozhodně nenudilo! Do pražské O2 areny zavítala plzeňská Škodovka, kterou jsme v  brankami a potyčkami naplněných pětašedesáti minutách porazili 7:6. Dvěma góly přispěli k výhře kapitán Michal Řepík a obránce Jan Košťálek, přičemž druhý jmenovaný se podepsal i pod rozhodující trefu Sparty v prodloužení. Po jednom gólu pak přidali Jiří Smejkal, Robert Říčka a Martin Dočekal. Z úvodního duelu sezony tak bereme dva body!

Fotogalerie

Komentář

První utkání nové extraligové sezony přilákalo do libeňské O2 areny přes osm tisíc diváků, kteří nemuseli čekat na úvodní gól dlouho. Už po pětadevadesáti sekundách hry totiž přetavil přesilovku po vyloučení hostujícího Kantnera v trefu kapitán Michal Řepík, a poslal tak Spartu do vedení. Odpověď ovšem přišla velmi rychle – v páté minutě překonal Machovského Luboš Rob, pro nějž to byl vůbec první gól kariéry v nejvyšší soutěži.

Následné dění přineslo relativně vyrovnanou podívanou, ve které si mírnou převahu udržovali domácí. Zkraje patnácté minuty pro ně ale přišla pořádně studená sprcha. Průběh utkání nejprve po krásné souhře s Pulpánem otočil Milan Gulaš, na jehož zásah jen o pár chvil později navázal Petr Straka. Aby toho nebylo málo, krátce poté se museli svěřenci Uweho Kruppa ještě bránit v oslabení, které však přežili bez dalšího inkasovaného gólu.


Do druhé periody sparťané vlétli po hlavě. Už po půl minutě se prosadil Jiří Smejkal, přičemž jeho zásah musel po historicky první vyžádané trenérské výzvě potvrdit videorozhodčí. Sedmnáct sekund nato domácí udeřili podruhé – o vyrovnání se postaral Michal Řepík, který si tak zadělal na hattrick. Rázem se začínalo zase od začátku.

Atmosféra na ledě pražské haly rázem začala houstnout. K vidění bylo čím dál víc ostrých zákroků, které často byly až za hranicí pravidel. V polovině dějství pak celá situace vygradovala, když se v jednu chvíli strhly hned dvě bitky – Forman vyzval Kantnera, zatímco Polášek si vyměnil názory s Vlachem. To ovšem nebyl ani zdaleka konec, jelikož jen o malou chvilku později Houdek u mantinelu nepochopitelně krosčekoval Kvapila dlouho po odpískání a oheň byl znovu na střeše. Po hromadné potyčce dostal mladý plzeňský bek za svůj exces trest do konce utkání, a Spartu tak čekala po vypršení Piskáčkova současného vyloučení za hrubost tři minuty dlouhá přesilovka. Ani jeden ze sparťanů už ale do utkání nezasáhl.

Domácí početní výhodou nepohrdli. V čase 34:29 se po spolupráci s Pechem prosadil střelou z voleje Jan Košťálek, a než se Dominik Frodl stačil pořádně vzpamatovat, musel ze své branky lovit další kotouč – o tři minuty později totiž upravil stav utkání na 5:3 útočník Robert Říčka. Sparta tak do kabin odcházela s dvoubrankovým náskokem, protože plzeňského brankáře překonala ve druhé třetině celkem čtyřikrát.


Ze závěrečné dvacetiminutovky stihlo uběhnout jen devět sekund, než se v kolonce domácích gólů na kostce rozsvítilo číslo šest. Bleskový výpad dopředu přetavil v další gól Martin Dočekal a O2 arena byla opět na nohou. Tentokrát ale na sebe odpověď nenechala dlouho čekat – v polovině čtyřiačtyřicáté minuty snížil střelou z voleje na rozdíl dvou branek Milan Gulaš.

Škodovka se následně v závěrečných pasážích základní hrací doby ozvala popáté – z bezprostřední blízkosti Machovského svatyně vykřesal Plzni jiskru naděje Tomáš Mertl. Kotel hostujících fanoušků za domácí klecí se ovšem neradoval naposledy. Jen chvilku poté totiž opět srovnal Vojtěch Němec, který zakončil individuální únik mezi betony Matěje Machovského, čímž poslal první duel nového ročníku nejvyšší soutěže do prodloužení.


V nastavení mohl o výhře Sparty rozhodnout z úniku Marek Ďaloga, jehož zakončení ale připravený Frodl vykryl betonem. Domácí to ale dlouho mrzet nemuselo, jelikož jim jen pár desítek sekund na to přesným zakončením Jan Košťálek definitivně přisoudil bonusový bod.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Byl to poněkud bláznivý zápas. V první třetině předvedla Plzeň několik výborných věcí. Bylo patrné, že jsou i díky zápasům v Lize mistrů připraveni na soutěžní zápas. Tam byli silnější než my, ale ve druhé třetině jsme se zlepšili a přeřadili na další stupeň. Celkově byly v zápase na obou stranách opravdu výborné momenty, ale také strašné chyby. Byl z toho výsledek 6:6, v prodloužení či nájezdech už hraje svou roli i štěstí. My jsme využili chybičky soupeře a máme dva body. Byl to skvělý zápas pro diváky, ale z pohledu trenéra musím říct, že zítra máme co rozebírat."

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "Byl to divoký zápas. První třetina byla pro nás, druhá byla z naší strany katastrofou. Špatný start do třetiny, v první minutě dva inkasované góly, to se nesmí stát... Sparta odskočila a byla na koni, my jsme udělali pár chyb a góly jsme jim darovali. Ve třetí třetině jsme se ale zase vrátili do hry, Sparta se snažila výsledek bránit, ale věděli jsme, že tým má charakter, což dnes znova dokázal. Vrátili jsme se do utkání, pak bohužel přišla chybička v prodloužení, ale s ohledem na vývoj zápasu je pro nás bod dobrý. Za třetí třetinu musím hráče pochválit."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila