16. 10. 2016 | Michal Belšán, -tve-

PLZ - SPA 0:5 - Sparťané rozdrtili Plzeň

13., neděle 16. 10. 2016
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Hylák (13. Machovský) – Pulpán (A), D. Sklenička, Němeček, Čerešňák, M. Špaček, Slovák – D. Kubalík, Kracík (A), Indrák – Johnson, Kratěna (C), Yellow Horn – T. Svoboda, Kodýtek, Vondráček – Lev, Koreis, Schleiss. Trenér: Michal Straka.
Sparta: Pöpperle – Nedomlel, Čajkovský, Mikuš, Kalina, Gernát, Piskáček, Barinka – Ružička, P. Vrána (A), Ihnačák – Černoch, J. Hlinka (C), Forman – Kumstát (A), Pech, M. Procházka – Uher, Cingel, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.

Branky a nahrávky: 2. Čajkovský (M. Procházka, Pech), 13. Uher (Cingel), 13. Ihnačák (Vrána, Ružička), 21. Čajkovský (Vrána, Pech), 34. Vrána (Ružička). Rozhodčí: Šír, Souček – Brejcha, Frodl. Vyloučení: 8:8, navíc Johnson (PLZ) - Černoch (SPA) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 530. Střely na branku: 13:37. Průběh utkání: 0:5. Nejlepší hráči utkání: Nicholas Johnson - Michal Čajkovský.

Sparťané odehráli zatím nejlepší venkovní zápas v aktuální sezoně! Na ledě Plzně celý zápas naprosto dominovali a indiánům nasázeli hned pět branek. Tomáš Pöpperle ve sparťanské brance zůstal naopak nepřekonán.

Komentář

Oba celky vstoupily do utkání velice aktivně. Sparta byla v útočném pásmu velice nebezpečná a hned ve druhé minutě utkání se ujala vedení, když Michal Čajkovský povedenou střelou švihem zamířil do šibenice Hylákovy brány. Indiáni se pokusili odpovědět ve třetí minutě, Kubalík v přečíslení dva na jednoho vyzval ke střele Indráka, jenomže toho vychytal přesouvající Pöpperle. Těsně před polovinou první třetiny ale mohlo být pro indiány ještě hůře, to když byl před brankou na číhané Ihnačák. Přes bránící hráče Plzně však nakonec nevystřelil.

To, co domácí přežili, však ve 13. minutě už ustát nedokázali. Cingel od levého mantinelu přihrál přesně na Dominika Uhera, jenž našel skulinku mezi Hylákovými betony. A krátce nato bylo ještě hůře. Brian Ihnačák se po zmatcích před plzeňskou bránou zorientoval nejlépe ze všech a dorazil volný puk do branky. Hyláka po následném timeoutu v brance modrobílých nahradil Machovský. Plzeňané posléze bušili do defenzivy Sparty, měli k dispozici i pětatřicetisekundovou přesilovou hru pět na tři, ale hosté odolávali. Po první třetině tak drželi krásné vedení 3:0.

Do té druhé vstoupili sparťané přesilovou hrou, kterou využili již po 23 vteřinách. Michal Čajkovský se dočkal své druhé trefy v utkání, když jeho nahození propadlo za Machovského, jenž neměl vůbec dobrý výhled. Po vyloučení Johnsona následně měla Sparta k dispozici další početní výhodu. Během ní se však tentokráte neprosadila. V průběhu 27. minuty se indiány pokusil nabudit Johnson, který se popral s Černochem. Americký útočník svému protivníkovi naložil hodně ran, ale na led dopadl jako první.

Utkání se hodně přiostřilo a Plzeň si posléze vyzkoušela po Barinkově držení přesilovou hru. V té však bylo zcela vidět trápení Západočechů, Pöpperle nemusel řešit prakticky vůbec nic. Fanoušci Sparty si přáli „bůra“ a dočkali se ho ve 34. minutě. Ružička objel plzeňskou bránu a našel Petra Vránu, který ke svým dvěma asistencím v utkání přidal i vstřelený gól. Tým z hlavního města byl při chuti a o pár chvil později měl další šanci, jenomže Ihnačák orazítkoval tyčku domácí svatyně. Několik desítek fanoušků Sparty ale pochopitelně bylo spokojeno, jejich hráči vedli v Plzni po 40 minutách vysoko 5:0 a druhou třetinu navíc vyhráli 16:0 na střely.

A do té třetí se pokusili vtrhnout ve velkém stylu. Domácí obrana zcela propadla, Ružička vystřelil na Machovského a ten puk vyrazil k Ihnačákovi, jenž poloodkrytou bránu trefit nedokázal. Ve 44. minutě pak Indrák tvrdě srazil Gernáta a putoval na trestnou lavici. Přesilovku sparťané neproměnili, ačkoliv měli poměrně nadějný tlak. Krátce poté byl vyloučen Kalina a šanci dostala i parta trenéra Straky. Do samostatného úniku se ale probojoval Černoch, jehož bekhend ale přesný nebyl, naštěstí pro domácí tým.

Krátce po polovině třetiny inkasoval dvouminutový trest za sekání Svoboda a Sparta byla znovu nebezpečná. Po akci Ružičky pálil Pech, nicméně jeho střela se do plzeňské brány nevešla. Svěřenci kouče Kalouse vedení kontrolovali, navíc se v 53. minutě po výhozu Slováka dočkali další přesilovky. Pochopitelně už se ale do ničeho bezhlavě nepouštěli, klání se dohrávalo jen z povinnosti. Po vyloučení Hlinky se v přesilovce snažili modrobílí alespoň kosmeticky upravit skóre, to už se však nepovedlo. Sparta si z Home Monitoring Arény odvezla jednoznačné vítězství 5:0!

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): "Z naší strany tam nebylo nic až na začátek zápasu, kdy jsme ještě hráli hokej. Od druhé třetiny tam byl chaos a úplně jsme vypadli ze systému. Všechna naše rozhodnutí na ledě byla špatná, naše hra se úplně rozpadla a Sparta si tam dělala, co chtěla. Byl to náš nejhorší výkon v sezoně. Asi nás zlomilo poslední prohrané utkání v Pardubicích a dnes to bylo od nás strašné."

Jiří Veber (hc Sparta Praha): "Měli jsme dobrý vstup do utkání. Dali jsme rychle první gól a měli jsme i další šance. Pak jsme dvěma slepenými góly odskočili na rozdíl tří gólů. Jsem rád, že jsme utkání dokončili s nulou vzadu. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila